Ínycsiklandó pörkölt recept – A hagyományos magyar konyha
Hagyományos magyar pörkölt recept
A pörkölt a magyar konyha egyik legkedveltebb és legismertebb étele, amely ízletes és laktató. Minden családnak megvan a saját, titkos receptje, de az alapok mindenütt hasonlóak. Ez a recept egy hagyományos marhapörkölt elkészítését mutatja be, amelyet könnyedén bárki el tud készíteni otthon. Készen állsz a főzésre?
Hozzávalók
- 1 kg marhahús (lehetőleg lábszár vagy nyak)
- 3-4 evőkanál olaj
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 2-3 közepes sárgarépa
- 1 közepes zeller
- 2-3 db paprika (édes, színes)
- 2 db paradicsom
- 1-2 teáskanál fűszerpaprika
- 2-3 babérlevél
- Só, bors ízlés szerint
- Pici víz
- Friss petrezselyem a tálaláshoz
Az elkészítés lépései
1. Az alapanyagok előkészítése
Első lépésként vágjuk fel a marhahúst kockákra. A hagyma és a fokhagyma tisztítása és aprítása következik. A sárgarépát, zellert és paprikát vágjuk fel karikákra, a paradicsomot pedig kockázzuk fel. Ezek az alapanyagok megadják a pörkölt gazdag ízét.
2. A hús megpirítása
Melegítsük fel az olajat egy nagyobb serpenyőben vagy lábasban. Amikor az olaj forró, dobjuk bele a felaprított hagymát, és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a húst, és pirítsuk meg minden oldalát, amíg szép barna színt kap. Figyeljünk arra, hogy a húst ne főzzük meg, csak pirítsuk, hogy megőrizzük zamatát.
3. Zöldségek hozzáadása
Amikor a hús megpirult, adjuk hozzá a sárgarépát, zellert és paprikát, majd keverjük jól össze. A fűszerpaprikát is ekkor rakjuk bele, hiszen ez elengedhetetlen a klasszikus pörkölt ízhez. Azonnal öntsük fel egy kevés vízzel, hogy a fűszerek ne égjenek meg.
4. Főzés
Pirítsuk a zöldségeket pár percig, ezután adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot és a babérleveleket. Ízesítsük sóval és borssal. Fedjük le az edényt, és kis lángon főzzük a pörköltet legalább 1,5-2 órán keresztül, amíg a hús teljesen megpuhul. Időnként kevergessük meg, és ha szükséges, öntsünk hozzá egy kis vizet.
5. Tálalás
Amikor a pörkölt már gyönyörű szép szaftos, és a hús puha, zárjuk el a tűzhelyet. Tálaláskor friss petrezselyemmel díszíthetjük. A pörköltet legjobban friss, házi készítésű nokedlivel vagy tésztával lehet tálalni, de egy jó friss kenyér is megteszi.
Tippek és trükkök
Ha pikánsabb pörköltet szeretnél, adj hozzá csípős paprikát vagy fűszereket. A pörkölt még ízletesebbé válik, ha előre elkészíted, és másnap fogyasztod el, mivel az ízek jobban összeérnek. Kísérletezz a zöldségekkel, adj hozzá akár gombát vagy borsót is az íz fokozása érdekében!
Összegzés
Bízunk benne, hogy ez a pörkölt recept segít új szintre emelni a magyar konyha élményeit. Főzz bátran, és oszd meg családoddal ezt a finom fogást, amely mindig emlékeztet a hagyományok szépségére.