Céklás-lencsés saláta recept
Céklás-lencsés saláta recept
Ez a céklás-lencsés saláta egy igazi vitaminbomba, amely nemcsak tápláló, de ízletes is. Ráadásul könnyen elkészíthető, így akár a hétköznapi étkezésekhez, akár ünnepi alkalmakra is remek választás. Most bemutatjuk, hogyan tudod elkészíteni ezt a színes és egészséges salátát!
Hozzávalók
- 2 közepes méretű cékla
- 200 g főtt lencse (vagy konzerv)
- 1 közepes vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1/2 csésze friss petrezselyem vagy korban
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál balzsamecet
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítési lépések
1. A cékla előkészítése
Először is, főzd meg a céklát, amíg puha nem lesz, ez körülbelül 30-40 percet vehet igénybe. Ha gyorsabb módszert keresel, akkor akár sütőben is megsütheted, de a főtt változat sokkal könnyebben tisztítható. Miután megfőtt, hagyd kihűlni, majd hámozd meg és vágd fel kockákra.
2. A lencse elkészítése
Ha nem konzervált lencsét használsz, akkor az előző nap áztasd be a lencsét, majd másnap főzd meg sós vízben, amíg meg nem puhul (kb. 20-30 perc). Ha kész, öntsd le róla a vizet és hagyd kihűlni.
3. A zöldségek felkészítése
Vágd fel a vöröshagymát és a fokhagymát apróra. Érdemes a hagymát egy kicsit sózni, hogy levet eresszen és ne legyen olyan csípős. A petrezselymet is vágd apróra, ez teszi még ízletesebbé a salátát.
4. Összeállítás
Egy nagy tálban keverd össze a céklát, a lencsét, a hagymát és a petrezselymet. Az ízesítéshez öntsd rá az olívaolajat és a balzsamecetet, majd sózd és borsozd ízlés szerint. Jól keverd össze, hogy minden falatba jusson az íz.
Tálalás
A céklás-lencsés salátát melegen vagy hidegen is tálalhatod. Remek köret lehet húsételek mellett, de könnyű főétel is válhat belőle, ha egy kis feta sajtot vagy tofu-t is adsz hozzá. Tálalás előtt hagyd állni legalább 20 percet, hogy az ízek jól összeérjenek.
Tippek és variációk
Ha szeretnél egy kis csavart adni a salátának, próbálkozhatsz a következőkkel:
- Adj hozzá néhány feltöltött diót vagy mandulát, hogy ropogós textúrát kapj.
- Használj különböző ízesítésű eceteket – például almaecetet a balzsamecet helyett.
- Fűszerezd a salátát friss bazsalikommal vagy orosz kaporral.
Ez a céklás-lencsés saláta nemcsak tápláló, de gyönyörű tálalásával is lenyűgözheti a vendégeidet. Jó étvágyat kívánunk!