Népszerű töltött káposzta recept
Töltött káposzta recept
A töltött káposzta a magyar konyha egyik legismertebb és legkedveltebb étele. Az ízletes, fűszeres, és laktató fogás tökéletes választás lehet családi ebédekhez vagy ünnepi alkalmakhoz. Ebben a receptben lépésről lépésre bemutatjuk, hogyan készítheted el a tökéletes töltött káposztát!
Hozzávalók
- 1 közepes fej káposzta
- 500 g darált hús (sertés és marha keverék)
- 200 g rizs
- 1 vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- 4 evőkanál olaj
- 2 evőkanál paprikapor
- Só és bors ízlés szerint
- 1 liter paradicsomlé
- 1 evőkanál kömény (opcionális)
Elkészítés lépésről lépésre
Káposzta előkészítése
Először is, kezdjük a káposzta előkészítésével. A fejét forrásban lévő vízbe merítjük, hogy a levelei megpuhuljanak. Körülbelül 10-15 perc elegendő ahhoz, hogy könnyen elválasszuk a leveleket. Ha kész, hagyjuk kihűlni.
Töltelék elkészítése
A töltelékhez a darált húst egy tálba tesszük, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a megfőtt rizst, a tojást, a paprikát, sót, borsot és a köményt. Alaposan összekeverjük, hogy az ízek jól összeérjenek.
Töltött káposzta összeállítása
Most következik a töltött káposzta összeállítása! Vegyünk egy káposztalevelet, tegyünk rá egy evőkanálnyi tölteléket, majd hajtsuk be a leveleket a töltelék köré, mint egy borítékot. Folytassuk ezt a folyamatot, amíg a töltelék el nem fogy.
Főzés
Az elkészült káposztákat egy nagy lábasba helyezzük, majd öntsük rá a paradicsomlevet, és annyi vizet adjunk hozzá, hogy éppen ellepje. Főzzük alacsony hőmérsékleten körülbelül 1,5-2 órán keresztül. A főzés közben érdemes néha átkeverni, és ha szükséges, vizet adni hozzá.
Tálalás
A töltött káposzta tálalása előtt érdemes egy kis tejfölt készíteni, amit a tányérra kanalazhatunk. Tradicionálisan kenyérrel tálalják, ami remekül kiegészíti az ízeket. Néha szokás pirospaprikával is meghinteni a tányérra tett káposztát.
Tippek és tanácsok
- A töltelékbe rakhatunk még fűszereket, mint például bazsalikomot vagy oregánót, hogy különleges ízt adjunk a káposztának.
- Ha rajongsz a csípős ételekért, egy kis csípős paprikát is tehetsz a töltelékbe.
- A maradékot hűtőben tárolhatod, és másnap még ízletesebb lesz!
Összegzés
A töltött káposzta egy időigényes, de megérő étel, amelyével igazán meglepheted családodat és barátaidat. A recept követésével ínycsiklandó és laktató fogást készíthetsz, amely a magyar konyha igazi klasszikusa. Kísérletezz bátran, és alakítsd a receptet a saját ízlésed szerint!