Karácsonyi Bejgli Recept – Igazi Szenteste Ízélmény
Karácsonyi Bejgli Recept
A bejgli, ez a finom, édes péksütemény, elengedhetetlen része a magyar karácsonyi ünnepi asztalnak. Készülj fel, hogy megismerkedsz a legjobb recepttel, amely garantáltan elnyeri a családod és vendégeid tetszését!
Hozzávalók
- 500 g liszt
- 200 ml tej
- 100 g cukor
- 100 g vaj (szobahőmérsékletű)
- 2 db tojás
- 25 g élesztő
- 1 csipet só
- 1 teáskanál vaníliás cukor
- 300 g darált dió vagy mák (töltelékhez)
- 200 g cukor (töltelékhez)
- 50 ml tej (töltelékhez)
- 1 teáskanál citromlé (töltelékhez)
- 1 tojás a kenéshez
Elkészítési lépések
1. A tészta elkészítése
Első lépésként a tejben oldd fel az élesztőt egy teáskanál cukorral, majd hagyd felfutni kb. 10 percig. Egy nagyobb tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót. Közepébe készíts egy gödröt, majd add hozzá a felfuttatott élesztőt, a tojásokat és a vajat.
Kezdd el összegyúrni a tésztát, amíg sima és rugalmas állagú nem lesz. Hagyj neki pihenőidőt, letakarva, meleg helyen, kb. 1 órán keresztül, amíg a duplájára nő.
2. A töltelék elkészítése
Amíg a tészta kel, készítsd el a tölteléket. Ha diós bejglit készítesz, keverd össze a darált diót a cukorral, a tejjel és a citromlével. Mákos bejglihez a mákot hasonlóképpen keverd el a cukorral és egy kis tejjel. A tölteléket érdemes kicsit melegen használni, mivel így könnyebben eloszlik a tésztán.
3. A bejgli formázása
Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületen nyújtsd ki kb. 5 mm vastagságúra. Egyenletesen oszd el rajta a tölteléket. A tésztát a hosszabbik oldalánál kezdve tekerd fel, mint egy piskótatekercs. Az így kapott hengert helyezd sütőpapírral bélelt tepsibe.
4. Sütés
Az elkészült bejglit kenegesd meg felvert tojással, hogy szép, fényes kérget kapjon sütéskor. Előmelegített sütőben, 180 °C-on süsd körülbelül 30-40 percig, amíg szép aranybarna színt nem kap.
Tippek a tökéletes bejglihez
- Megfelelő kelesztés: Figyeld a kelesztés időtartamát, hogy a tészta elég levegős legyen.
- Ízlés szerint variálható: Kísérletezhetsz más töltelékekkel is, mint például lekvár vagy csokoládé.
- Pihentetés az elkészítés után: Sütés után érdemes hagyni a bejglit pihenni, hogy az ízek összeérjenek.
Összegzés
A karácsonyi bejgli készítése nemcsak egy kellemes időtöltés, hanem egy igazi ünnepi rituálé is, amelyet a családdal és a barátokkal együtt élvezhetünk. Kövesd a lépéseket, és varázsold el szeretteidet egy finom bejglivel az ünnepek alatt!