Pikáns és ízletes töltött paprika recept
Pikáns és ízletes töltött paprika recept
A töltött paprika az egyik legnépszerűbb és legkedveltebb magyar étel, amelyet szívesen készítünk különleges alkalmakra is. A következő recept segítségével könnyedén elkészítheted ezt a finom és laktató fogást, amely mindenki ízlésének megfelel. Lépjünk be a konyhába, és nézzük meg, hogyan készíthetjük el!
Az alapanyagok
A következő hozzávalók szükségesek 4-6 adag töltött paprikához:
- 4-6 db közepes méretű paprika (piros vagy zöld)
- 300 g darált hús (sertés, marha vagy pulyka)
- 1 csésze rizs
- 1 közepes hagymával
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- 1 konzerv paradicsom vagy 2 közepes friss paradicsom
- Só, bors, édes paprika fűszer
- Oregánó vagy bazsalikom (opcionális)
- 2-3 evőkanál olaj
- Víz vagy húsleves az öntethez
Az elkészítés lépései
1. A paprika előkészítése
A paprikákat alaposan megmossuk, majd a szár tövénél óvatosan levágjuk a tetejüket, hogy a tölteléket majd bele tudjuk tenni. A belsejüket ki kell vájni, hogy eltávolítsuk a magokat és a fehér részeket.
2. A töltelék elkészítése
Először is, a hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, majd egy serpenyőben 2-3 evőkanál olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a darált húst, és fehéredésig sütjük. Ezt követően a rizst is hozzákeverjük, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és félig megfőzzük.
Ha a rizs már majdnem kész, akkor hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, fűszerezzük sóval, borssal, édes paprikával és az ízlés szerint oregano vagy bazsalikom fűszerével. A töltelékhez végül hozzáadjuk a tojást is, ami összetartja az egészet.
3. Töltelék a paprikákba
Amikor a töltelék kihűlt, óvatosan töltsük meg a paprikákat. Ügyeljünk arra, hogy ne töltsük túl, mert a főzés során a rizs még meg fog dagadni.
4. Főzés
A megtöltött paprikákat állítsuk egy lábasba, és öntsük fel annyi vízzel vagy húslevessel, hogy a paprikák félig ellepődjenek. Fedjük le, és lassú tűzön főzzük kb. 30-40 percig. Ha a paprika már puha, kész is van! Tálaláskor szórjunk rá friss petrezselymet vagy tejfölt, hogy még szebben nézzen ki az étel.
Tippek az elkészítéshez
A töltött paprika változatosan elkészíthető:
- Használhatsz különböző húsokat, sőt akár vegetarianus változatot is készíthetsz, zöldségekkel és gabonafélékkel.
- A rizst helyettesítheted kölesse vagy quinoával, ha egészségesebb alternatívát keresel.
- Készítheted fűszeresebbre is, ha több chilipaprikát vagy fűszerkeveréket adsz a töltelékhez.
Összefoglalás
A töltött paprika remek étel, amely bármikor megállja a helyét az asztalon. Az elkészítése során nemcsak finom ételeket alkothatsz, hanem közben a családi hagyományokat is ápolhatod. Próbáld ki ezt a receptet, és élvezd a hazai ízeket otthonodban!