Finom rakott krumpli recept
Finom rakott krumpli recept
A rakott krumpli egy igazi magyar klasszikus, amely mindenki számára jól ismerős és kedvelt étel. Az egyszerű hozzávalók és az elkészítési mód miatt sokan szeretik ezt a finomságot, ami nemcsak ízletes, hanem laktató is. A rakott krumpli elkészítése során a főszerep a burgonyáé, ami különféle rétegekkel gazdagodik. Nézzük meg, hogyan készíthetjük el a legfinomabb rakott krumplit!
Hozzávalók
- 500 g burgonya
- 300 g darált hús (sertés vagy marha)
- 200 g tejföl
- 3 tojás
- 2 hagyma
- 150 g sajt (reszelt)
- Só és bors ízlés szerint
- Olasz fűszerkeverék (opcionális)
- Olaj a sütéshez
Elkészítés
A burgonya előkészítése
Első lépésben a burgonyát alaposan megmossuk, majd héjastól megfőzzük. Ha a burgonya megfőtt, hagyjuk kihűlni, majd hámozzuk meg, és vágjuk fel vékony karikákra.
A töltelék elkészítése
Közben egy serpenyőben kevés olajat hevítsünk fel, és adjuk hozzá a finomra vágott hagymát. A hagymanak szép aranybarna színt kell kapnia. Ezután tegyük bele a darált húst, és pirítsuk meg jól, míg minden folyadék elpárolog. Fűszerezzük sóval, borssal és az olasz fűszerkeverékkel.
A rakott krumpli rétegezése
Ha a hús elkészült, kezdődhet a rétegezés. Egy tűzálló tálat kenjünk ki egy kis olajjal, majd helyezzük az aljára a burgonya felét. Jöhet a töltelék felével, amit egyenletesen elosztunk a burgonyán. Erre következik a főtt tojások, amelyeket karikákra vágtunk, végül a maradék burgonya és darált hús. Az utolsó réteg tejföllel legyen beborítva, amelybe egy csipet sót is keverhetünk.
Sütési idő
Előmelegített 180°C-os sütőben 40-45 perc alatt süssük készre. A rakott krumpli szépen megpirul, és a tejföl krémes rétege gazdag ízt ad az ételnek.
Tálalás
A kész rakott krumplit hagyjuk egy kicsit pihenni, majd szeleteljük fel, és tálaljuk frissen reszelt sajttal a tetején. Kínálhatunk hozzá salátát vagy savanyúságot is, hogy még ízletesebbé tegyük az étkezést. A rakott krumpli nemcsak ünnepi alkalmakra, hanem a hétköznapokra is tökéletes választás!
Tipp
Ha szeretnénk változatosabbá tenni az ételt, próbáljunk ki más zöldségeket is a hús mellé! A répa vagy a gomba például remekül illik a rakott krumplihoz!
Reméljük, hogy ez a recept segítséget nyújt a rakott krumpli elkészítésében, és bízunk benne, hogy az egész család kedvence lesz! Jó étvágyat!