Finom és Egyszerű Rakott Káposzta Recept
Rakott Káposzta Recept
A rakott káposzta egy klasszikus magyar étel, amely mindenki kedvence. Ez a laktató fogás tökéletes választás lehet családi összejövetelekre, hétvégi ebédekhez, vagy rendszeres étkezésekhez. Az elkészítése viszonylag egyszerű, és a végeredmény mindenkit lenyűgöz. Lássuk, hogyan készíthetjük el ezt a finomságot lépésről lépésre!
Hozzávalók
- 1 közepes fej káposzta
- 500 g darált hús (sertés vagy marha)
- 2 db közepes hagyma
- 2 db közepes sárgarépa
- 200 g rizs
- 2 tojás
- 300 ml tejföl
- fűszerek: só, bors, paprika, rozmaring
Elkészítési lépések
Káposzta előkészítése
Az első lépés a káposzta előkészítése. A fej káposztát vágjuk négy részre, majd főzzük sós vízben, amíg a levelek megpuhulnak (kb. 15-20 perc). Ezután óvatosan szedjük ki a leveleket, és hagyjuk őket kihűlni.
Töltelék készítése
A következő lépés a töltelék elkészítése. A hagymát és a sárgarépát apróra vágjuk, majd egy serpenyőben, kevés olajon üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a darált húst, és folyamatosan kevergetve pirítsuk meg. Adjunk hozzá fűszereket: sót, borsot, és egy kis paprikát a jobb íz érdekében. Amikor a hús megpárolódott, hozzákeverjük a rizst, majd egy kevés vizet adunk hozzá, hogy a rizs is megpuhuljon. Főzzük még kb. 10 percig.
Rétegezés
Most már jöhet a rétegezés! Vegyünk egy hőálló tálat, és az aljára helyezzük az első réteg káposztalevelet. Erre jön a húsos töltelék fele, majd ismét káposzta. Ezt addig folytatjuk, amíg a hozzávalóink el nem fogynak. A legfelső réteg ismét káposzta legyen.
Tejföl és tojás keveréke
Az utolsó lépés a tejföl és a tojás összekeverése. Ezt öntsük a rétegek fölé, hogy szépen leöntse az ételt. Előmelegített 180 °C-os sütőben süssük kb. 30-40 percig, amíg a teteje aranybarna nem lesz.
Szervírozás
A kész rakott káposztát hagyjuk kicsit hűlni, majd szeletelhetjük. Tálaljuk friss kenyérrel, és egy kis tejföllel vagy akár savanyúsággal is! Garantált, hogy ez az étel mindenki kedvence lesz.
Tippek és trükkök
- Ha szeretnéd, a rakott káposztát gazdagíthatod gombával vagy füstölt húsokkal is.
- Tökéletesen fagyasztható, így ha nagyobb adagot készítesz, élvezheted később is.
- Kísérletezz a fűszerezéssel, hiszen a különböző fűszerek új ízeket adhatnak az ételnek.
Reméljük, hogy tetszik ez a rakott káposzta recept, és otthon is kipróbálod! Jó étvágyat kívánunk hozzá!