A feldolgozott húsok veszélyei: Amit tudni érdemes
A feldolgozott húsok veszélyei: Amit tudni érdemes
A brit kultúrában nagy népszerűségnek örvendő feldolgozott húsok fogyasztása nemcsak a korai halálozás kockázatát növelheti, hanem számos halálos állapot kialakulásához is vezethet. A legfrissebb kutatások szerint az ilyen típusú ételek rendszeres fogyasztása növelheti a dementia, a szívbetegségek és akár a rák kockázatát is.
Mi számít feldolgozott húsnak?
A feldolgozott hús kifejezés minden olyan húst magában foglal, amelyet megőrzési technikákon, például füstölésen, érlelésen, sózásra, vagy tartósítószerek hozzáadásán keresztül állítanak elő. Ide tartoznak a sonkák, hot dogok, déli húsok, valamint az angol reggelik két nélkülözhetetlen összetevője – a bacon és kolbász.
Kutatási eredmények
2013-ban a BMC Medicine folyóiratban megjelent egy tanulmány, amelyben félmillió ember adatait elemezték. A kutatás megállapította, hogy a feldolgozott húsokban gazdag étrendek összefüggésbe hozhatók a korai halálesetek számának növekedésével. A feldolgozott húsokkal való rendszeres találkozás növeli a szív- és érrendszeri betegségek és a rák kockázatát is.
A kutatók véleménye
A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy a hús tartósításához felhasznált só és vegyi anyagok károsíthatják az egészséget. A kutatás során 13 éven keresztül figyelték a résztvevők életét, és kiderült, hogy körülbelül minden 17. résztvevő elhunyt ezen időszak alatt. Azok, akik napi több mint 160 gramm feldolgozott húst fogyasztottak – ami körülbelül két kolbásznak és egy szelet baconnek felel meg – 44%-kal nagyobb valószínűséggel haltak meg, mint akik napi körülbelül 20 grammot ettek.