Finom és Egészséges Lecso Recept
Lecso Recept
A lecsó egy hagyományos magyar étel, amelyet zöldpaprikával, paradicsommal és hagymával készítünk. Ez a finom és ízletes fogás egyszerűen elkészíthető, és tökéletes választás lehet egy könnyed nyári vacsorához. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan készítheted el a klasszikus lecsót lépésről lépésre.
Hozzávalók
- 4 db nagy zöldpaprika
- 4 db érett paradicsom
- 2 db közepes hagyma
- 3 evőkanál napraforgó olaj
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál bors
- 1 teáskanál pirospaprika
- ízlés szerint fűszerek (például bazsalikom vagy kapor)
Elkészítés lépései
1. Az alapanyagok előkészítése
Először is, mosd meg alaposan a zöldségeket. A paprikát szeleteld fel, a hagyma héját távolítsd el, majd kockázd fel. A paradicsomot is vágd apróra. Ha szeretnéd, a paradicsom héját előre le is hámozhatod, de ez nem kötelező.
2. Az alapok megpirítása
Egy nagyobb lábasban melegítsd fel az olajat közepes lángon. Amikor az olaj forró, add hozzá a felkockázott hagymát. Pirítsd üvegesre, ügyelve arra, hogy ne égjen meg. Ezt követően add hozzá a paprikát, és pirítsd 5-6 percig.
3. Paradicsom hozzáadása
Ezután jöhet a paradicsom. Add hozzá a lábashoz, majd keverd jól össze. Ízesítsd sóval, borszóval és pirospaprikával a lecsót. Főzd az összes zöldséget együtt kb. 20-25 percig, amíg a paradicsom és a paprika megpuhul.
4. Fűszerezés
Ha a lecsó már majdnem kész, ízesítheted bazsalikommal vagy kaperrel, hogy még ízesebb legyen. A főzés utolsó 5 percében érdemes kóstolni, és hozzájárulni a fűszerekhez, hogy az ízek összeérjenek.
Tálalás
A kész lecsót tálald melegen, friss kenyérrel vagy lekváros palacsintával. Az íze kifejezetten fűszeres, és tökéletes egy könnyed, nyári étkezéshez. Bármilyen zöldség is felkerülhet a tányérra mellé, így javaslom a grillezett zöldségek vagy savanyúságok kombinálását is.
Variációk
A lecsó számos változata létezik, így bátran kísérletezhetsz! Néhány ötlet: add hozzá a kolbász vagy tofu darabokat, hogy még laktatóbb legyen, vagy friss fűszernövényekkel, mint a petrezselyem vagy fekete bors, ízesítsd!
Összegzés
A lecsó elkészítése rendkívül egyszerű, és az egész család számára egy ízletes, tápanyagdús étkezést biztosít. Kérlek, ne felejtsd el megosztani ezt a receptet barátaiddal, és élvezd a közösen eltöltött időt, ahogy együtt főzitek ezt a finomságot!