Finom Rakott Krumpli Recept – Az Igazi Magyar Ízekért
Rakott Krumpli Recept
A rakott krumpli az egyik legismertebb és legkedveltebb magyar étel, amely minden alkalomra nagyszerű választás. Elsősorban a húsos ételek kedvelőinek és a laktató fogások szerelmeseinek ajánlott. E recept segítségével egy ízletes és laktató rakott krumpli készíthető el, amely minden vendéget lenyűgöz!
Hozzávalók
- 6-8 közepes méretű burgonya
- 400 g darált hús (marha vagy sertés)
- 1 nagyobb vöröshagyma
- 4-5 tojás
- 200 g tejföl
- 200 g sajt (túró, trappista vagy ementáli)
- Izlés szerint só, bors
- 1 evőkanál olaj
- 1 teáskanál paprika (félédes vagy csípős)
Elkészítési lépések
1. A burgonya előkészítése
Első lépésként a burgonyákat alaposan megmossuk, majd héjastól megfőzzük sós vízben, amíg puhák nem lesznek. Ez körülbelül 30-40 percet vesz igénybe. Amikor elkészültek, hagyjuk őket kihűlni, majd hámozzuk meg és vágjuk fel kb. 0,5 cm vastagságú szeletekre.
2. A töltelék elkészítése
A darált húst egy serpenyőben, kis olajon puhára pirítjuk. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, amit együtt pirítunk, amíg üveges nem lesz. A húst sózzuk, borsozzuk, és ízesítjük paprikával is. Ezt követően néhány percig pároljuk, közben gyakran kevergetjük, hogy le ne égjen.
3. A tojás főzése
A tojásokat keményre főzzük (kb. 10 perc), majd hideg vízben lehűtjük, és meghámozzuk. A főtt tojásokat felkarikázzuk.
4. A rakott krumpli összeállítása
Válasszunk egy kapacitív tálat vagy tepsit, és kezdjük az összeszerelést. Az aljára egy réteg burgonya kerül. Ezt követően a pirított darált hús következik, majd jöhet a tojáskarika. A tojást egy réteg tejföl követi, amit egyenletesen elosztunk. Ismételjük meg a rétegezést, amíg az alapanyagok el nem fogynak, a tetejére pedig burgonya kerüljön.
A sütés
Az elkészült rakott krumplit a tetejére reszelt sajttal megszórjuk, majd előmelegített 180 fokos sütőbe toljuk. Süssük kb. 30-40 percig, amíg a sajt szép aranybarna nem lesz.
Az étel tálalása
A rakott krumpli a legfinomabb melegen tálalva, de hidegen is ízletes, így kiváló választás lehet az étkezéseinkhez vagy vendégséghez is. Friss kenyérrel és savanyúsággal tálalva igazi magyaros étkezés élményében lehet részünk.
Bónusz tippek
- Variálás: Kedvünkre variálhatjuk az alapanyagokat: tehetünk bele gombát, vagy zöldborsót a húsos réteghez, esetleg fűszernövényeket is használhatunk ízesítésre.
- Előre elkészíthető: A rakott krumpli előző este is elkészíthető, másnap könnyen csak be kell tenni a sütőbe.
Kísérjétek figyelemmel a saját verziótokat, és tapasztalataitokat oszthatjátok meg egymással! Jó étvágyat kívánunk hozzá!