Finom töltött káposzta recept
Finom töltött káposzta recept
A töltött káposzta Magyarország egyik legkedveltebb és legismertebb étele, amely nemcsak ízletes, hanem rendkívül tápláló is. Ez a hagyományos étel különösen népszerű a téli hónapokban, azonban bármikor elkészíthető, ha egy kis ínycsiklandó ízélményre vágyunk.
Hozzávalók
- 1 kg savanyú káposzta
- 0,5 kg darált hús (sertés, marha vagy akár pulyka)
- 200 g rizs
- 1 közepes hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál pirospaprika
- 1 evőkanál őrölt bors
- 1 evőkanál só
- 1 tojás
- 2 evőkanál olaj
- 500 ml paradicsomlé
- 2 db babérlevél
- Friss kapor (optional)
Az elkészítés lépései
1. Előkészítés
A töltött káposzta elkészítése előtt fontos, hogy előkészítsük a hozzávalókat. A rizst először főzzük meg félig, hogy ne legyen túlkészítve, majd hagyjuk kihűlni. A hagyma és a fokhagyma apróra vágva kerülnek az ételbe.
2. Töltelék elkészítése
Fűzzük össze a darált húst, a kihűlt rizst, az apróra vágott hagymát, fokhagymát, pirospaprikát, borsot, sót és a tojást egy tálban. Keverjük jól össze, hogy az összes hozzávaló egyenletesen eloszoljon.
3. Káposzta előkészítése
Vegyük ki a savas káposztát a kezdeti főzővízből, és tépjünk le a levelekből egyesével. Tartsuk észben, hogy a legszépebb leveleket a káposzta külső részeiből válasszuk, mivel ezek a legnagyobbak és legjobbak a töltéshez.
4. Töltés
Vegyünk egy káposztalevelet, tegyünk a közepébe egy adagot a töltelékből, majd hajtsuk be az oldalait, és tekerjük fel. Ezt a műveletet ismételjük, amíg a töltelék vagy a káposzta levelek el nem fogynak.
5. Főzés
Kenjünk ki egy nagyobb lábast olajjal, majd helyezzük el benne a töltött káposztákat. Öntsük rá a paradicsomlevet, majd adjunk hozzá annyi vizet, hogy ellepje a káposztát. Fűszerezzük babérlevéllel és friss kaporral.
Fedjük le a lábast, és főzzük 1,5-2 órán keresztül alacsony hőmérsékleten. Időnként ellenőrizzük, hogy ne főjön el a főzőlé, ha szükséges, adjunk hozzá vizet.
Tálalás
A töltött káposzta tálalásához javasoljuk a tejföl és friss kenyér használatát, amely tovább fokozza az ízek harmóniáját. Ezen kívül friss kaporral is díszíthetjük az ételt, ami kellemes illatot ad.
Tippek és trükkök
- Ha szereted a fűszeres ízeket, adhatsz a töltelékhez csípős paprikát is.
- A töltött káposzta ízét még gazdagabbá teheted, ha a főzés során füstölt húst is hozzáadsz.
- Készíthető vegetáriánus verzió is, ahol a húst helyettesítheted gombával vagy hajdina-ízű töltelékkel.
Most már készen állsz, hogy elkészítsd ezt a csodás magyar ételt, a töltött káposztát! Jó étvágyat kívánunk!”