Finom rakott káposzta recept
Rakott káposzta recept
A rakott káposzta egy hagyományos magyar étel, amely nemcsak finom, hanem tápláló is. A főzés feldobja a konyhát és igazi nosztalgikus ízeket idéz fel. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan készítheted el ezt a remek klasszikust otthon.
Hozzávalók
- 1 közepes fej káposzta
- 500 g darált hús (sertés vagy marha)
- 2 nagyobb fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 4 db tojás
- 600 ml tejföl
- 1 csésze rizs
- 2 evőkanál olaj
- 1 evőkanál pirospaprika
- Só, bors ízlés szerint
- 1-2 babérlevél
Elkészítés
Káposzta előkészítése
Első lépésként tisztítsuk meg a káposztát. Vágjuk fel a fejét, és forraljuk meg sós vízben körülbelül 10-15 percig, amíg megpuhul. Ezt követően vegyük ki, és hagyjuk hűlni. Amikor kihűlt, vágjuk le a leveleket.
Rizs és hús készítése
A rizst mossuk át, majd főzzük meg sós vízben. Közben a vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk apróra. Az olajat forrósítsuk fel egy serpenyőben, majd pirítsuk meg rajta a hagymát, amíg üveges nem lesz. Ezután adjuk hozzá a darált húst, fűszerezzük sóval, borssal és pirospaprikával, majd pirítsuk 5-7 percig, amíg a hús meg nem fő.
Rétegezés
Ezután jöhet a rétegezés. Vegyünk elő egy nagyobb sütőtálat, és az aljára tegyünk egy réteg káposztát. Erre jöhet egy réteg hús, amit megszórunk a főtt rizzsel. Az ételt folytassuk addig, amíg minden hozzávaló el nem fogy. A legfelső rétegre kerüljön a maradék káposzta, amelyre lágyan elosztjuk a tojásokat, végül leöntjük az egészet tejföllel.
Sütés
Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Helyezzük be a rakott káposztát, és süssük körülbelül 40-50 percig, vagy amíg a tejföl szépen megpirul a tetején. Ha kész, vegyük ki, és hagyjuk hűlni 10-15 percig.
Tippek és tanácsok
- A rakott káposzta még finomabb, ha egy kis füstölt kolbászt is hozzáadunk a húsos réteghez.
- Ha vegetáriánus verziót szeretnél készíteni, a darált húst helyettesítheted gombával vagy lencsével.
- Friss kenyérrel vagy savanyúsággal tálalva igazán ízletes fogás.
Befejezés
A rakott káposzta nemcsak egy nagyszerű étel a családi ebédekhez, hanem egy igazi ínycsiklandó fogás, amelyet bármilyen alkalomra elkészíthetünk. Az ízek harmóniája, a szaftos hús és a lágy rizs tökéletes kombinációja garantáltan elnyeri a családtagok tetszését!
Jó étvágyat kívánok hozzá!