Finomsült csirke recept – egyszerű és ízletes étel
Finomsült csirke recept – egyszerű és ízletes étel
A finomsült csirke egy klasszikus étel, amely számos kultúrában népszerű. Ez a recept tökéletes választás lehet családi vacsorákra vagy baráti összejövetelekre. Az előkészítése és az elkészítése is egyszerű, így akár kezdő szakácsok is bátran nekiláthatnak. Lássuk, hogyan készíthetjük el ezt a csodás fogást lépésről lépésre!
Hozzávalók
- 1 egész csirke (kb. 1,5 kg)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál bors
- 1 teáskanál paprika
- 2 teáskanál fokhagymapor
- 2 teáskanál szárított oregano
- 1 citrom leve
- 1 evőkanál méz
- 1 csokor friss petrezselyem (opcionális)
Elkészítés
1. A csirke előkészítése
Először is, alaposan öblítsük le a csirkét, majd töröljük meg szárazra papírtörlővel. Ezután készítsük el a fűszerező keveréket: egy tálban keverjük össze az olívaolajat, sót, borsot, paprikát, fokhagymaport, oregano-t, citrom levét és a mézet. Ez a keverék adja majd meg a finomsült csirke ízét.
2. Fűszerezés
Az elkészített fűszert masszírozzuk bele a csirke bőrébe és húsa alá egyaránt. Ügyeljünk arra, hogy lehetőleg minden részét jól bevonjuk az ízekkel. Ha van rá lehetőségünk, hagyjuk a csirkét állni 30 percig, hogy a fűszerek jobban átjárhassák a húst.
3. Sütés
Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. Helyezzük a fűszerezett csirkét egy tepsibe, bőrös részével felfelé. Süssük a csirkét 1-1,5 órán keresztül, vagy amíg a belső hőmérséklete eléri a 75 °C-ot. A csirkét a sütési idő felénél érdemes megforgatni, így egyenletesen sül meg. A sütő ajtaját ne nyitogassuk feleslegesen!
4. A végső érintés
Amikor a csirke készen van, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk pihenni 10-15 percig. Ez alatt a hús szaftossá válik és könnyebben szeletelhető lesz.
Szervírozás
A finomsült csirkét tálaljuk friss petrezselyemmel díszítve, köretként pedig steames zöldségeket, pürét vagy akár salátát ajánlunk. Az ízek fantasztikus harmóniát alkotnak, és garantáltan minden vendégünk elégedett lesz!
Tipp: Variációk
Ez a recept könnyen variálható! Kísérletezhetünk különböző fűszerekkel, mint például rozmaringgal vagy majorannával, illetve adhatunk hozzá zöldségmixet a tepsibe a csirke mellé, így egy teljes étkezést készíthetünk egy lépésben.
Zárszó
Remélem, hogy kipróbáljátok ezt az ízletes finomsült csirke receptet, és ne feledjétek, hogy elfogulatlan fűszerezés és a szeretettel készült étel az, ami igazán különlegessé teszi a családi összejöveteleket. Jó étvágyat kívánok!