Finom rakott káposzta recept az egész családnak
Rakott káposzta recept
A rakott káposzta egy rendkívül népszerű magyar étel, amely a hagyományos ízek és az egyszerű elkészítés ötvözete. Ez a recept tökéletes választás lehet egy családi ebédhez vagy vacsorához, hiszen laktató, ízletes és a legtöbb ember szereti. Lássuk, hogyan készíthetjük el!
Hozzávalók
- 1 közepes fej káposzta
- 500 g darált hús (sertés vagy marha)
- 1 közepes hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 csésze főtt rizzs
- 2 tojás
- 1 pohár tejföl
- 100 g reszelt sajt
- Só, bors, paprika ízlés szerint
- Olaj a sütéshez
Elkészítési lépések
1. Káposzta előkészítése
Első lépésként vágd le a káposzta torzsáját, majd forrásban lévő sós vízben főzd meg a káposztát körülbelül 10-15 percig, amíg megpuhul. Ezután szűrd le, és hagyd kihűlni. Ha kihűlt, lebontom a káposztaleveleket, és a kívánt mennyiséget külön tedd félre.
2. Hús elkészítése
A következő lépés a darált hús elkészítése. Egy serpenyőben melegíts egy kis olajat, majd add hozzá az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Pirítsd őket üvegesre, majd tedd bele a darált húst, és pirítsd tovább, amíg meg nem barnul. Ízesítsd sóval, borssal és paprikával. A hús elkészültét követően add hozzá a főtt rizst és jól keverd össze.
3. Rakott káposzta rétegezése
Most jöhet a rétegezés! Egy tűzálló tálba helyezz egy réteg káposztát az aljára, majd jöhet egy réteg a húsos rizzsel. Ismételd meg a rétegezést a káposztával és a hússal, amíg el nem fogynak a hozzávalók. A legfelső réteg káposzta legyen.
4. Tejföl és tojás keveréke
Külön tálban keverd össze a tojásokat a tejföllel, és ízesítsd egy csipet sóval. A tojásos-tejfölös keveréket öntsd rá az utolsó réteg káposztára, majd szórd meg reszelt sajttal.
5. Sütés
Előmelegített sütőben, 180 °C-on 45-50 percig süsd a rakott káposztát, amíg a teteje aranybarna és ropogós lesz. A sütési idő végén hagyd kicsit hűlni, majd szeleteld fel, és tálald friss kenyérrel vagy savanyúsággal.
Jó étvágyat!
Reméljük, hogy ez a rakott káposzta recept elnyeri a családod tetszését, és kellemes pillanatokat szerez majd az asztalnál! Bon appétit!