Pikáns rakott kelkáposzta recept
Pikáns rakott kelkáposzta recept
A rakott kelkáposzta egy ízletes és tápláló étel, amely tökéletes választás az egész család számára. A zöldségek és a hús harmonikus egyvelegével, valamint a fűszerek zamatos ízével minden falat egy igazi élvezet. Ez a recept különösen népszerű Magyarországon, mivel az elkészítése viszonylag egyszerű, és a végeredmény mindig megdöbbentő!
Hozzávalók
- 1 fej kelkáposzta
- 500 g darált hús (sertés vagy marha)
- 2 vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 2 közepes sárgarépa
- 1 piros kaliforniai paprika
- 1 doboz parad tomatoes / püré
- 100 g rizs
- 3 tojás
- 300 ml tejföl
- 1 evőkanál olaj
- Só, bors, paprika, kömény a fűszerezéshez
Elkészítési lépések
Kelkáposzta előkészítése
Első lépésben forraljunk vizet egy nagyobb lábasban. A kelkáposztát a forrásban lévő vízbe tesszük, és kb. 5-10 percig főzzük, amíg a levelei megpuhulnak. Ezután vegyük ki a káposztát, csepegtessük le, és válogassuk le a leveleket.
Töltelék elkészítése
Amíg a kelkáposzta fő, egy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, és pirítsuk meg a vöröshagymát és fokhagymát üvegesre. Adjuk hozzá a darált húst, és folytassuk a pirítást, amíg a hús meg nem barnul. Ezt követően ráöntjük a felkockázott sárgarépát és paprikát, majd sózzuk, borsozzuk és fűszerezzük ízlés szerint.
Rizs hozzáadása
Amint az összes zöldség megpuhult, adjuk hozzá a rizst, és keverjük össze. Öntsük hozzá a paradicsom pürét, és főzzük további 10-15 percig, hogy a rizs megpuhuljon és felszívja a fűszeres ízeket.
Rétegezés
Most, hogy a töltelékünk készen áll, kezdjük el a rakott kelkáposzta rétegezését. Egy tűzálló edényt béleljünk ki egy-két káposztalevéllel az alján. Ezután helyezzük rá a tölteléket, majd egy újabb réteg káposztát. Ismételjük ezt a folyamatot, amíg az összes hozzávaló el nem fogy.
Tojásos-tejfölös öntet
Az utolsó réteg káposzta után készítsük el a tojásos-tejfölös öntetet. Egy tálban verjük fel a tojásokat, és keverjük össze a tejföllel és egy csipetnyi sóval. Ezt öntsük a rakott kelkáposztára.
Sütés
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30-40 percig süssük, amíg a teteje szépen meg nem pirul. Figyeljük, hogy ne égjen meg, de tökéletesen átsüljön!
Tálalás
A kész rakott kelkáposztát hagyjuk kicsit hűlni, mielőtt felszeleteljük. Tálalhatjuk savanyúsággal vagy friss kenyérrel, de önállóan is megállja a helyét. Minden falatja egy igazi ízélmény, ami nemcsak tápláló, hanem a szívünket is melengeti! Jó étvágyat!