Könnyű és ízletes töltött paprika recept
Töltött paprika recept
A töltött paprika Magyarország egyik legismertebb és legkedveltebb étele. Az ízgazdag töltelék és a szaftos paprika tökéletes párost alkot. E recept segítségével elkészítheted ezt a finomságot, akár a családi vacsorákra, akár ünnepi alkalmakra.
Hozzávalók
- 4-6 db nagyobb kaliforniai paprika
- 400 g darált hús (marha vagy sertés)
- 100 g rizs
- 1 fej hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- 2 dl paradicsomlé
- 2 evőkanál olaj
- Só és bors ízlés szerint
- Esetleg friss petrezselyem a tálaláshoz
Elkészítési lépések
1. A töltelék elkészítése
Első lépésként főzzük meg a rizst sós vízben, majd hagyjuk kihűlni. Közben a hagymát és a fokhagymát aprítsuk fel, majd egy serpenyőben az olajon pirítsuk őket üvegesre.
Amikor a hagyma üvegesedik, adjuk hozzá a darált húst és a főtt rizst, majd az tojást is. Fűszerezzük ízlés szerint sóval és borssal. Összekeverjük alaposan, és ha szeretnénk, egy kis friss petrezselyem is mehet bele.
2. Paprikák előkészítése
A paprikákat mossuk meg alaposan és vágjuk le a tetejüket, majd a belsejüket is tisztítsuk meg a magoktól. A töltelékhez készített masszát óvatosan töltsük bele a paprikákba, ne túl szorosan, hogy a főzés közben ki ne repedjenek.
3. Főzés
A töltött paprikákat helyezzük egy lábosba, majd öntsük rá a paradicsomlevet. Ha szükséges, adjunk hozzá egy kevés vizet, hogy teljesen beborítsa a paprikákat. Közepes lángon, lefedve főzzük körülbelül 30-40 percig, amíg a paprika megpuhul.
Tálalás
A töltött paprikát friss, petrezselyemmel meghintve, esetleg egy kis tejföllel tálaljuk. Az étel remekül illik a friss kenyérhez vagy főtt krumplihoz.
Tippek és trükkök
- Ha vegetáriánus változatot készítenél, használj növényi alapú tölteléket, például gombát és zöldségeket.
- Ugyanezt a tölteléket akár cukkini vagy borsóhüvely töltésére is használhatod.
- A paprikák színvariációja szintén nagyszerű bemutatója lehet az étkezésnek!
Ez a töltött paprika recept nemcsak finom, hanem az elkészítése során valódi élvezetet nyújt. Reméljük, hogy sok szép pillanatot töltesz el a főzés során, és családod is értékelni fogja az ízeket!