Könnyű és Finom Lencsefőzelék Recept
Lencsefőzelék Recept
A lencsefőzelék egy ízletes és tápláló magyar étel, amely nemcsak egészséges, hanem könnyen elkészíthető is. A lencse gazdag fehérjében és ásványi anyagokban, így tökéletes választás vegetáriánusoknak és vegánoknak. Ebben a receptben bemutatjuk, hogyan készítheted el a legfinomabb lencsefőzeléket, amelyet az egész család élvezni fog!
Hozzávalók
- 250 g lencse
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 2-3 evőkanál olaj
- 2 sárgarépa
- 1 zeller
- 1 babérlevél
- 1 teáskanál pirospaprika
- 100 ml tejföl (opcionális)
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítési Útmutató
1. A lencse előkészítése
Első lépésként a lencsét alaposan átöblítjük hideg vízben, majd beáztatjuk legalább 2-3 órára. Ezután szűrjük le, és tegyük félre.
2. Zöldségek előkészítése
A vöröshagymát apróra vágjuk, a sárgarépát és a zellert pedig felkarikázzuk. Egy fazékban hevítsünk olajat, majd adjuk hozzá a hagymát, és pirítsuk üvegesre.
3. Közös főzés
Amikor a hagyma üveges, adjuk hozzá a lencsét, a sárgarépát és a zellert, majd öntsük fel kb. 1,5 liter vízzel. Adjuk hozzá a babérlevelet, sót és borsot. Főzzük közepes lángon, amíg a lencse és a zöldségek meg nem puhulnak (kb. 30-40 perc).
4. Ízesítés
Amikor a lencse megfőtt, vegyük ki a babérlevelet, és adjuk hozzá a pirospaprikát. Jól keverjük össze, és ha szeretnénk krémesebbé tenni, egy kis mennyiségű tejfölt is adhatunk hozzá.
Tálalás
A kész lencsefőzelék-et tálalhatjuk friss kenyérrel, vagy akár főtt tojással is, hiszen a tojás remek kiegészítője ennek az ételnek. Szórj a tetejére apróra vágott petrezselymet a még ízletesebb élményért!
Tippek és Trükkök
- Ha még különlegesebbé szeretnéd tenni az ízét, egy kis füstölt szalonnát is adhatsz a hagyma pirításához.
- Serpenyőben sült kolbászdarabkák is kiválóan illenek a lencsefőzelékhez, így még laktatóbbá teheted az ételt.
Összegzés
A lencsefőzelék egy tápláló és ízletes választás, amely könnyen elkészíthető. Ezzel a recepttel garantáltan ínycsiklandó ételt varázsolhatsz az asztalra. Próbáld ki te is, és oszd meg velünk, hogyan sikerült a főzés!