Könnyű és Finom Gulyásleves Recept
Klasszikus Magyar Gulyásleves Recept
A gulyásleves a magyar konyha egyik legismertebb és legkedveltebb étele. Ez a tápláló és ízletes étel kitűnő választás egy családi ebédhez vagy egy baráti összejövetelhez. Az alábbiakban bemutatjuk a gulyásleves elkészítésének részletes receptjét, amely garantáltan elvarázsolja a családodat és a barátaidat!
Hozzávalók
- 500 g marhahús (lapocka vagy lábszár)
- 2 evőkanál olaj
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 2-3 db közepes sárgarépa
- 1-2 db közepes fehérrépa
- 1 db zöldpaprika
- 3-4 db közepes burgonya
- 3 evőkanál édes pirospaprika
- 1-2 liter víz
- Só, bors (ízlés szerint)
- 1-2 db babérlevél
- Friss petrezselyem (a tálaláshoz)
Elkészítés
1. A hús előkészítése
Először is, vágd a marhahúst kisebb kockákra. A hús mérete fontos, hiszen ha túl kicsire vágod, gyorsan megfő, míg ha túl nagy, akkor hosszabb ideig kell főzni. A kockázott húst tedd félre.
2. Hagyma párolása
Egy nagyobb lábasban, forrósítsd fel az olajat. Amikor az olaj már kellően forró, add hozzá a felkockázott vöröshagymát, és párold üvegesre. A hagyma karamellizálódása ad egy különleges ízt az ételnek, ezért érdemes megvárni, míg szép aranybarnára sül.
3. Hús hozzáadása
Miután a hagyma megpárolódott, add hozzá a marhahúst, és pirítsd meg minden oldalát. Ez kb. 5-10 percet vesz igénybe, és fontos lépés, hiszen a hús izgalmas ízeket kap a párolt hagymától.
4. Fűszerek és zöldségek hozzáadása
Most jöhet a legizgalmasabb rész: add hozzá az édes pirospaprikát, és keverd jól el. Ezután a felkockázott zöldpaprikát, sárgarépát, és fehérrépát is tedd a leveshez. Rázd össze őket, majd önts hozzá 1-2 liter vizet, hogy minden összetevő jól ellepje a folyadék. Hozzá következik a babérlevél, és ízlés szerint sózd, borsozd.
5. Főzés
Most már felforralhatod az egészet. Amint felforrt, csökkentsd a hőt, és hagyd, hogy a leves gyöngyözzön legalább 1,5 – 2 órán át, vagy amíg a hús teljesen megpuhul. Ha szükséges, közben pótold a vizet.
6. Burgonya hozzáadása
Amikor a hús már puha, add hozzá a felkockázott burgonyát, és főzd tovább kb. 20-30 percig, míg a burgonya is megfő.
Tálalás
Miután minden hozzávaló megpuhult és az ízek harmonikusan összeértek, tálalhatod is a gulyáslevest. Ne feledd, hogy friss petrezselyemmel poszthoz, és egy szelet friss kenyérrel különösen ízletesebbé teheted a fogást! Bon appétit!
Tippek és Trükkök
- A gulyásleves ízét fokozhatod, ha egy kis füstölt szalonnát is adsz hozzá a főzés során.
- Ha szereted a csípős ízeket, egy pici chilit vagy csípős paprikát is vehetsz hozzá.
- Ez a leves remekül fagyasztható, így egyszerűen készíthetsz nagyobb adagot, és később élvezheted!