Finom túrós pite recept – Egy klasszikus magyar sütemény
Finom túrós pite recept – Egy klasszikus magyar sütemény
A túrós pite a magyar konyha egyik legkedveltebb és legismertebb édessége. Nagyszerű választás lehet egy családi étkezéshez, ünnepi alkalomhoz, vagy akár egy hétvégi desszertként is. Segítségével mindenki elégedetten távozik az asztaltól, hiszen a túró íze és a tészta omlóssága lenyűgöző kombinációt alkot. Az alábbi receptben lépésről lépésre bemutatjuk hogyan készíthető el a tökéletes túrós pite, hogy Te is elkészíthesd otthon!
Hozzávalók
Íme a szükséges hozzávalók a túrós pite elkészítéséhez:
- 500 g túró (lehetőleg friss és krémes)
- 200 g cukor
- 3 tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 300 g liszt
- 150 g vaj vagy margarin
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 1 citrom reszelt héja (opcionális, de nagyon feldobja az ízt)
- 2-3 evőkanál tejföl (a töltelékhez)
Elkészítés
A túrós pite elkészítése nagyon egyszerű. Kövesd lépéseinket:
1. A tészta elkészítése
Első lépésként a tészta hozzávalóit kell összegyúrni. Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sütőport, a sót és a cukrot. Vágd hozzá a puha vajat, és morzsold össze az egész keveréket. Amikor a tésztád már morzsalékos, ütödd bele a tojásokat és gyúrd össze a tésztát, amíg sima nem lesz. A tésztát oszd két részre: egy nagyobb és egy kisebb részre. A nagyobbik rész lesz az alap, a kisebbik pedig a természetesen a fedél.
2. A töltelék elkészítése
Most térjünk át a töltelék elkészítésére. A túrót tedd egy tálba, add hozzá a cukrot, a tojásokat, a vaníliás cukrot, a tejfölt és a citrom héját. Jól keverd össze, amíg krémes masszát nem kapsz. Ha szükséges, botmixerrel simára is keverheted.
3. Sütés
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A lapos tepsit vajazd ki, majd a nagyobbik tésztadarabot nyújtsd ki. Tedd az aljára, majd öntsd a túrós tölteléket a tésztára. A kisebbik tésztadarabbal borítsd be a pite tetejét, és villával szurkálj bele néhány lyukat, hogy a gőz távozhasson sütés közben.
Süsd a pitét 30-35 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz a teteje. Amikor kész, hagyd kissé kihűlni, majd szeleteld fel, és tálald cukorral vagy lekvárral!
Tippek és variációk
Ha szeretnéd feldobni a túrós pitét, próbáld ki bogyós gyümölcsökkel vagy aszalt gyümölcsökkel. Ezek remek ízt adnak a süteménynek. Ezen kívül variálhatod a tésztát is – készíthetsz rétes tésztából is egy különlegesebb ízélményt!
Összegzés
A túrós pite valóban egy nagyszerű desszert, ami nemcsak finom, de elkészítése is élvezetes. Mi tagadás, egy falat belőle mindenkit boldoggá tesz, legyen szó ünnepről vagy hétköznapról. Vágj bele te is az elkészítésébe, és varázsolj mosolyt a családod arcára! Bon appétit!