Finom töltött káposzta recept – Hagyományos ízek
Töltött káposzta – Hagyományos recept
A töltött káposzta a magyar konyha egyik legkedveltebb étele, tele hagyományos ízekkel és nosztalgikus emlékekkel. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan készítheted el ezt a finom ételt otthon, egyszerű lépésekkel.
Hozzávalók
- 1 nagy fej savanyú káposzta
- 500 g darált hús (sertés vagy marha)
- 200 g rizs
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- 1 evőkanál pirospaprika
- Só, bors ízlés szerint
- 2 evőkanál olaj
- 1 liter paradicsomlé vagy passata
- 5-6 szem füstölt kolbász (opcionális)
A káposzta előkészítése
Először is, válaszd ki a káposztádat. A legjobb, ha egy nagyobb fej savanyú káposztát használsz, amely már puha és ízletes. Ha friss káposztát használsz, akkor előbb meg kell főznöd, hogy a levelei könnyen lehulljanak. A savanyú káposztát egyszerűen csak le kell öblíteni, hogy eltávolítsd a felesleges sót.
Töltelék készítése
A töltelék elkészítése elengedhetetlen része a töltött káposzta készítésének. Egy serpenyőben melegítsd fel az olajat, és dinszteld meg a finomra vágott vöröshagymát. Amikor üvegesedni kezd, add hozzá az aprított fokhagymát, és finoman pirítsd tovább.
Ezután tedd hozzá a darált húst, és jól keverd el. Amint a hús megpirult, add hozzá a rizst, sót, borsot és pirospaprikát. A töltelékhez keverd bele a tojást is, hogy jól összetartsa az összes hozzávalót.
Káposzta töltése
Amint a töltelék készen van, válaszd le a káposzta leveleit egyesével. Tegyél egy evőkanálnyi tölteléket a levél közepére, majd hajtsd be a két oldalát és tekerd fel, mint egy töltött palacsintát. Ügyelj arra, hogy jól zárd le, hogy a töltelék ne folyjon ki főzés közben.
Főzés
A töltött káposztát egy nagyobb edénybe rétegezd, és öntsd le a paradicsomlével. Ha szeretnéd, feldobhatod füstölt kolbásszal is, ami egy extra ízt ad a fogásnak. Extra íz érdekében adhatsz hozzá egy kis füstölt paprika vagy babérlevelet is. Forrald fel, majd csökkentsd a hőt, és párold alacsony lángon körülbelül 2-3 órán keresztül.
Tálalás
Amikor a töltött káposzta elkészült, tálald melegen, friss kenyérrel vagy tejföllel. Ez az étel igazi téli kedvenc, ami mindenkit boldoggá tesz, és nagyszerű választás a családi ringlispilhez vagy ünnepi asztalhoz.
Tippek és trükkök
- Ha nem szereted a füstölt kolbászt, helyettesítheted füstölt szalonnával vagy baconnel.
- Ha szereted a csípősebb ízeket, adj hozzá egy kis csípős paprikát is a töltelékhez.
- A zsírosabb húsok, például a > sertéshús keveréke különleges ízt ad, míg a marhahús egészségesebb alternatíva lehet.
A töltött káposzta remek étel lehet, amelyet mindenki kedvelni fog. Ne félj kísérletezni az ízekkel és hozzávalókkal, hogy megtaláld a saját tökéletes receptedet!