Finom töltött káposzta recept
Töltött káposzta recept
A töltött káposzta a magyar konyha egyik legkedveltebb és legismertebb étele, mely a hideg hónapokban különösen népszerű. Ezt az ételt számos család más-más recept alapján készíti, de a hagyományos változat minden esetben finom és laktató. Nézzük meg lépésről lépésre, hogyan készíthetjük el a tökéletes töltött káposztát!
Hozzávalók
- 1 közepes fej káposzta
- 500 g darált sertéshús
- 200 g rizs
- 1 nagy hagyma
- 2-3 evőkanál olaj
- 2-3 evőkanál paradicsompüré
- Só, bors ízlés szerint
- Fűszerek (majoranna, kömény, babérlevél)
- 1 liter savanyú káposzta lé
- Füstölt hús (opcionális)
Elkészítés lépései
1. Káposzta előkészítése
Tisztítsuk meg a káposzta fejét, és távolítsuk el a külső leveleit. Ezután a káposztát tegyük egy fazék forró vízbe, és főzzük körülbelül 10-15 percig, amíg a levelek lágyabbá válnak. Ez megkönnyíti a töltés folyamatát. A főzött leveleket óvatosan vegyük ki és hűtsük le.
2. Töltelék elkészítése
A töltelékhez a darált húst, a megfőtt rizst, az apróra vágott hagymát és a fűszereket alaposan keverjük össze. A hagymát előzőleg párolhatjuk meg az olajon, hogy ízletesebb legyen. Keverjük hozzá a paradicsompürét is, ami extra ízt ad az ételnek.
3. Töltés
A káposzta leveleit egyenként töltsük meg a kész töltelékkel, majd tekerjük fel. Az így elkészült töltött káposztákat helyezzük egy nagyobb lábasba.
4. Főzés
Öntsük a káposzta leveleit a lábasba, majd adjunk hozzá annyi savanyú káposzta levet, hogy ellepje az egészet. Ha használunk füstölt húst, helyezzük azt a tetejére. Tegyük a lábast a tűzre, és főzzük kis lángon körülbelül 1,5-2 órán át.
Tippek a töltött káposzta tökéletesítéséhez
- Mielőtt a tölteléket a káposzta levelekbe töltenénk, érdemes a rizst előfőzni egy kicsit, így biztosan megpuhul a főzés során.
- Fűszerezzük ízlés szerint, ne féljünk kísérletezni különböző fűszerekkel és zöldségekkel.
- A töltött káposzta ízét javíthatjuk, ha főzés közben a fazékban babérlevelet is elhelyezünk.
Tálalás
Miután elkészült a töltött káposzta, tálaljuk friss kenyérrel és tejföllel. Az ízek így még jobban érvényesülnek, és garantáltan mindenki kedvence lesz az asztalnál. Ha maradna belőle, a töltött káposzta másnap is finom, sőt, sokan állítják, hogy másnap még ízletesebb!
Összegzés
A töltött káposzta nemcsak egy étel, hanem egy hagyomány is, amit érdemes átörökíteni. Ezzel a recepttel biztosan sikerül kellemessé tenni a családi összejövetelt, vagy akár egy baráti vacsorát. Próbáld ki te is, és élvezd a gasztronómiai élmény minden falatját!