Finom töltött káposzta recept
Töltött káposzta recept
A töltött káposzta egy hagyományos magyar fogás, amely számos család asztalán megtalálható. Az elkészítése nem bonyolult, de megkíván egy kis időt és türelmet. Ez a recept segít, hogy a legfinomabb töltött káposztát készítsd el, aminek mindenki örülni fog!
Hozzávalók
- 1 közepes fej káposzta
- 500 g darált hús (sertés vagy marha)
- 2 csésze rizs
- 1 közepes hagyma, finomra vágva
- 2-3 gerezd fokhagyma, zúzva
- 1 tojás
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 1 evőkanál só
- frissen őrölt bors ízlés szerint
- 200 ml tejföl
- 600 ml paradicsomlé
- kevés olaj a sütéshez
Elkészítési lépések
Káposzta előkészítése
A káposztát először forraljuk fel, hogy leveleit könnyen le tudjuk szedni. Helyezzük a káposztát egy nagy fazékba, és öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje. Hozzáadhatunk egy kis sót is. Körülbelül 10-15 percig főzzük, majd óvatosan szedjük le a leveleit. A középső részt, amennyire csak lehet, távolítsuk el.
Töltelék készítése
Most jöhet a töltelék! A darált húst, a finomra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, a tojást, a rizst, a fűszerpaprikát, a sót, és a borsot egy tálban alaposan keverjük össze. A rizs egy része majd főni fog a káposztákkal, ezért csak félig főzzük meg előtte.
Töltés
Vegyünk egy káposztalevelet, és tegyük a közepére egy evőkanálnyi tölteléket. Hajtogassuk be a levelek széleit, és tekerjük fel. Ügyeljünk arra, hogy a töltelék ne essen ki. Helyezzük a megtöltött káposztákat egy olajjal kikent tepsibe vagy fazékba.
A főzés
Öntsük a paradicsomlevet a tetejére, majd adjunk hozzá annyi vizet, hogy ellepje a káposztákat. A fedő alatt közepes lángon főzzük körülbelül 1-1,5 órát. Ha szükséges, pótoljuk a vizet, nehogy leégjen.
Tálalás
A kész töltött káposztát tálalhatjuk friss tejföllel és egy kis kenyérrel. A legjobb, ha hagyunk egy kis időt, hogy az ízek összeérjenek, ezért akár másnap is fogyasztható!
Tippek és trükkök
- A töltelékbe fűszerek között használhatsz még például majorannát vagy köményt is, hogy különleges ízt adj neki.
- Ha vegetáriánus változatra vágysz, készítsd el a tölteléket gombával és barna rizzsel!
- A maradékot lefagyaszthatod, így később is élvezheted a finom ízeket!
A töltött káposzta elkészítése talán időigényes, de a végeredmény mindenképpen megéri az effortot! Remélem, hogy ez a recept ízlik majd neked és családodnak!