Finom töltött káposzta recept
Töltött káposzta recept
A töltött káposzta az egyik legismertebb és legkedveltebb magyar étel. Ez a tradicionális fogás nemcsak a családi ünnepek során, hanem hétköznapokon is megállja a helyét. Az alábbiakban bemutatok egy finom és részletes receptet, amely segít elkészíteni ezt a laktató és ízletes ételt.
Hozzávalók:
- 1 közepes fej káposzta
- 500 g darált sertés hús
- 250 g rizs
- 1 közepes hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- 1 teáskanál füszereket (például só, bors, paprika)
- 500 ml paradicsom szósz
- 2 evőkanál zsír
- 1 evőkanál cukor
- Friss kapor a tálaláshoz
Elkészítési idő:
Összesen körülbelül 90 perc, ami tartalmazza a főzési és előkészítési időt.
Elkészítés lépései:
1. A káposzta előkészítése
A káposztát forró vízben főzzük 5-10 percig, hogy a levelei könnyebben leváljanak. Ha a leveles káposzta elérhető, akkor használhatjuk az ilyen leveleket is. A leveleket külön válasszuk le, majd hagyjuk hűlni.
2. Töltelék elkészítése
A hagyma és a fokhagyma finomra vágva, zsíron pirítsuk meg. Amikor üvegesedni kezd, akkor adjuk hozzá a darált húst és pirítsuk egy kicsit. Ezután keverjük hozzá a rizst, adjunk hozzá sót, borsot, paprikát, majd jól keverjük össze. Hagyjuk a tölteléket kihűlni, majd adjuk hozzá a tojást.
3. A töltés folyamata
Vegyünk egy káposztalevelet, helyezzünk egy evőkanálnyi tölteléket a középre, és ügyesen tekerjük fel. A két végén hajtsuk be a levelet, így biztosítva, hogy a töltelék ne szökjön ki főzés közben.
4. Főzés
Az elkészült töltött káposztákat helyezzük egy nagy edénybe, és öntsük rá a paradicsom szósz és a cukor keverékét. Az edényt fedjük le, és közepes hőfokon főzzük 1 órán keresztül, vagy amíg a káposzta meg nem puhul.
Tálalás
A kész töltött káposztát friss kaporral díszítve tálaljunk, és néhány szelet friss bavatallumkenyeret is kínálhatunk hozzá. Ez az étel nemcsak finom, hanem tápláló is, így remek választás egy családi étkezéshez!
Tippek és trükkök
- A töltelékhez adhatunk füstölt húst is, hogy még gazdagabb ízű legyen.
- A töltött káposzta lefagyasztása is lehetséges; érdemes felkészülni, mert később ez hasznos lehet.
Bízom benne, hogy e recept segítségével sok szép pillanatot élhetetek át az asztalnál, és hogy a töltött káposzta hamarosan a családi hagyományok része lesz! Jó étvágyat!