Finom rakott krumpli recept – egyszerű és ízletes
Finom Rakott Krumpli Recept
A rakott krumpli az egyik legismertebb és legjobb magyar étel, amely nemcsak ízletes, hanem rendkívül laktató is. Ez a réteges, krumpliból készült fogás tökéletes választás családi ebédekhez vagy különleges alkalmakra. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan készítheted el könnyedén ezt a finomságot.
Hozzávalók
- 1 kg burgonya
- 500 g sertéshús (vagy csirke, kedvenc húsod szerint)
- 4 db tojás
- 2 közepes hagyma
- 250 g tejföl
- 300 g sajt (pl. trappista)
- Só, bors ízlés szerint
- Olaj a sütéshez
Elkészítési lépések
1. A burgonya előkészítése
Először is, alaposan meg kell mosni a burgonyát, majd héjastól főzzük őket vízben, amíg meg nem puhulnak, de vigyázzunk, hogy ne főjenek túl. Ezután hagyjuk kihűlni, majd meghámozzuk és szeletekre vágjuk.
2. A hús főzése
A hagymát összevágjuk, majd egy serpenyőben olajat hevítünk, és megpirítjuk rajta a hagymát. Amikor üvegesedik, hozzáadjuk a felkockázott húst, sózzuk, borsozzuk, és addig sütjük, amíg a hús átsül. Ha készen van, félretesszük.
3. Tojás főzése
A tojásokat sós vízben keményre főzzük, majd miután kihűltek, meghámozzuk és karikákra vágjuk.
4. Összeállítás
Most jöhet az összeállítás! Egy hőálló tál alját olajjal kikenjük, majd az egyik réteget a felvágott burgonya teszi ki. Erre jön a hús és a tojáskarikák, majd újabb réteg burgonya. Ezt addig folytatjuk, amíg az összes hozzávaló el nem fogy, a tetejére burgonya kerüljön.
5. A feltét és sütés
A rakott krumpli tetejét meglocsoljuk a tejföllel, és szórjunk rá reszelt sajtot. Előmelegített sütőben 180 °C-on kb. 30-40 percig sütjük, amíg a sajt szépen megolvad és a teteje aranybarna nem lesz.
Tálalás és ajánlások
A kész rakott krumplit forrón tálaljuk, önálló fogásként vagy salátával kiegészítve. Tippek: Fűszerezheted a rakott krumplit ízlésed szerint, például fűszerpaprikával vagy egy kis borsikafűvel is. Egészítsd ki egy finom savanyúsággal a tálalást, hogy egy kis frissességet adj az ételhez.
Összegzés
A rakott krumpli egy igazán sokoldalú, egyszerűen elkészíthető étel, amely mindenki kedvence lehet. Az elkészítésével akár a gyerekeket is bevonhatod, így közösen alkothattok valami finomat! Ne feledd, a szeretet és a közösség adják az igazi ízt minden fogásnak.