Finom rakott káposzta recept
Rakott káposzta recept
A rakott káposzta egy klasszikus magyar étel, amely nemcsak ízletes, hanem tápláló is. Ez az étel kiváló választás családi étkezésekhez, mivel sokáig eláll, és a maradékot is könnyen fel lehet használni. Az alábbiakban megtalálod a részletes receptet, amely lépésről lépésre vezeti végig az elkészítési folyamaton.
Hozzávalók
- 1 fej káposzta (kb. 1,5 kg)
- 500 g darált hús (sertés, vagy vegyes)
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 100 g rizs
- 2 tojás
- 300 g tejföl
- 500 ml paradicsomos szósz (vagy 2-3 friss paradicsom)
- 1 teáskanál só
- 1/2 teáskanál bors
- 2 evőkanál olaj
- Oregánó, bazsalikom (ízlés szerint)
Elkészítési lépések
Káposzta előkészítése
Első lépésként a káposztát főzzük meg. Helyezzük egy nagy lábosba, töltsük fel vízzel, és adjuk hozzá a sót. Forraljuk fel, majd főzzük közepes lángon 30 percig, amíg a levelek megpuhulnak. A főtt káposztát szedjük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
A töltelék elkészítése
Míg a káposzta fő, készítsük el a darált hús tölteléket. Az olajon pirítsuk meg az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, amíg üvegesedni nem kezd. Ezután adjuk hozzá a darált húst, és pirítsuk meg egészen addig, amíg a hús színt nem kap. Fűszerezzük sóval, borssal, oregánóval és bazsalikommal. Ezután keverjük hozzá az előfőzött rizst, és hagyjuk egy kicsit kihűlni.
Rétegezés
Most következik a rakott káposzta rétegezése. Egy nagyobb tepsit kenjünk ki egy kevés olajjal, majd az aljára helyezzük el a káposzta leveleket. Erre jöhet a darált húsos töltelék, ezt követi egy adag tejföl. Ezt a lépést ismételjük meg, amíg az összes hozzávaló el nem fogy. A tetejére a maradék káposztát és tejfölt tegyük.
Sütés
Előmelegített sütőben 180 °C-on süssük a rakott káposztát kb. 45-60 percig. A végén érdemes egy kicsit grillezni is, hogy a tejszín szép aranybarna színt kapjon.
Tálalás
Amikor a rakott káposzta elkészült, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk pihenni 10-15 percig. Ezután szeleteljük fel, és tálaljuk friss, ropogós kenyérrel vagy savanyúsággal. Jó étvágyat!
Tippek és trükkök
- A rakott káposzta ízét még finomabbá tehetjük, ha a rétegek közé teszünk egy keveset füstölt szalonnát.
- Ha vegetáriánus változatot szeretnél, a húst helyettesítheted lencsével vagy tofut.
- Az étel különösen finom a másnapi melegítés után is, amikor az ízek igazán összeérnek.
A rakott káposzta elkészítése egy remek módja annak, hogy a család együtt töltsön egy kellemes estét, és egy ízletes otthoni ételt készítsen.