Figyelmeztetés: emelkedő fertőzésveszély a gyomor-bélrendszeri baktériumok miatt
Elrettentő adatok: nőtt a Shiga toxin termelő E. coli fertőzések száma Angliában
Az Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági Ügynöksége (UKHSA) nemrégiben aggasztó jelentést tett közzé a 2024-es évre vonatkozóan: Angliában több mint egy negyedével nőtt a Shiga toxin-termelő Escherichia coli (STEC) fertőzések száma az előző évhez képest. Ez a baktériumfajta komoly egészségügyi problémákat okoz, amely elsősorban a gyomrot és a beleket érinti, és potenciálisan súlyos következményekkel járhat.
Milyen tüneteket okoz az STEC?
Az STEC fertőzés tipikus jelei a hasmenés, mely gyakran véres kísérettel jelentkezik, valamint hányás, hasfájás és kiszáradás. A tünetek erőssége változó lehet, ám egyes esetekben súlyos szövődmények, mint a hemolitikus urémiás szindróma (HUS) is kialakulhatnak. Ez az állapot életveszélyes lehet, különösen gyermekek és idősek esetében, mivel elsősorban a veséket támadja meg, és életmentő beavatkozást igényel.
Mi okozza a fertőzést, és hogyan terjed?
A fertőzés forrása lehet közvetlen érintkezés állatokkal vagy azok székletanyagával, rosszul kezelt vagy fertőzött élelmiszerek és víz fogyasztása, valamint emberről emberre is átadható. Gyermekek esetében kiemelten veszélyesek az állatokkal való személyes kontaktus során jelentkező fertőzések, hiszen a higiéniai szabályok még nem alakultak ki tökéletesen, és a kisgyermekek szervezete kevésbé ellenálló a kórokozókkal szemben.
Kik a leginkább veszélyeztetettek?
A statisztikák szerint a legmagasabb fertőzési arány a 1-4 éves korosztályban jelentkezik. Ebben az életkorban az immunrendszer még fejlődés alatt áll, ráadásul elterjedt, hogy a kisgyermekeket gyorsan orvoshoz viszik, ha megbetegednek, így az adatgyűjtés is részletesebb. Emellett a látogatások gyermekbarát állatfarmokon, ahol állatokkal lehet találkozni, tovább növelik a fertőzésveszélyt.
Utazással összefüggő esetek növekedése
Fontos megemlíteni, hogy a külföldi utazás során szerzett STEC fertőzések száma 60%-kal emelkedett az előző évhez képest. Ennek oka az intenzívebb nemzetközi utazási kedv, illetve az utazási előzmények alaposabb kivizsgálása lehet, ugyanakkor a tényleges okok még nem teljesen tisztázottak.
Megelőzési tippek és higiéniai szabályok
Az UKHSA szakértői azt javasolják a lakosság számára, hogy minden lehetséges lépést tegyenek az STEC fertőzések megelőzésére. Ez magában foglalja a rendszeres és alapos kézmosást, különösen étkezés előtt és állatokkal való érintkezés után, a megfelelő élelmiszerbiztonsági szabályok betartását, a nyers vagy alul főzött hús kerülését, valamint a gyermekek óvatos felügyeletét állatok közelében.
Összességében a jelenlegi helyzet rávilágít arra, hogy a baktériumokkal szembeni óvatosság és tudatosság soha nem lehet elég. A gyermekek egészségének védelme érdekében elengedhetetlen a családok és a közösségek együttműködése és a higiéniai szokások fejlesztése.