Fenséges töltött káposzta recept
Fenséges töltött káposzta recept
A töltött káposzta egy igazi klasszikus magyar étel, amely minden ünnepi asztal dísze lehet. Ezt az ízletes fogást sok család szívesen készíti, hiszen a töltött káposzta nemcsak finom, hanem laktató is! Cikkünkben részletesen bemutatjuk, hogyan készítheted el a legfinomabb töltött káposztát, hogy vendégeid és családtagjaid is elégedett mosollyal távozzanak az asztaltól.
Hozzávalók
- 1 közepes fej káposzta
- 500 g darált sertéshús
- 500 g darált marhahús
- 1 csésze rizs
- 2 db nagy hagyma
- 2 evőkanál paprika
- 2 evőkanál étolaj
- 1 evőkanál köménymag
- 1 liter paradicsomlé
- 1 evőkanál só
- 1 teáskanál bors
- friss petrezselyem (opcionális)
- 1-2 db füstölt szalonna (opcionális)
Elkészítési lépések
Káposzta előkészítése
Első lépésként érdemes a káposztát előkészíteni. A fej káposztát forró vízben főzzük, amíg a levelek könnyen leválaszthatók. Ezután hagyjuk kihűlni, majd óvatosan válogassuk le a leveleket. A középsőt salsa darabot érdemes eltávolítani, hogy a töltelék könnyen beleférjen a levelekbe.
Töltelék elkészítése
Ezután a töltelék összekészítése következik. A hagymákat apróra vágjuk, és az étolajon üvegesre pirítjuk. Ezután adjuk hozzá a darált húst, rizst, só, bors és a paprikát. Amikor minden jól összekeveredett, fűszerezzük középkorúak, közben szórjunk bele egy kis köménymagot is. Ráérhet a petrezselyem is az utolsó lépésekben.
Feltöltés és sütés
Most, hogy a töltelék elkészült, elkezdhetjük megtölteni a káposzta leveleket. Minden levél közepére egy kanál töltelék kerül, majd a széleit a töltelék köré hajtjuk, és jól lelapítjuk. A kész töltött káposzta darabokat egy nagy edénybe helyezzük.
Az edény aljára tehetünk egy-két levél káposztát, hogy megakadályozzuk a leégést. A tetejére öntjük a paradicsomlevet, és ha szükséges, a füstölt szalonnát is rájátékra helyezhetjük az ízletes eredmény érdekében. Az egész ételt lefedjük, majd közepes lángon főzzük körülbelül 1,5-2 órán keresztül.
Tippek a tökéletes töltött káposzta elkészítéséhez
- Ha nem szereted a fűszereket, nyugodtan csökkentsd azok mennyiségét a töltelékben.
- A káposztalevelek összejövetele során figyelj, hogy ne törjék el!
- Ha van időd, készítsd el a töltött káposztát egy nappal korábban, mert másnap sokkal finomabb lesz, ahogy az ízek összeérnek.
Reméljük, hogy a receptünk segítségével elkészíted a töltött káposztát és felkelted a családod és barátaid figyelmét! Jó étvágyat kívánunk hozzá!