Egyszerű és finom töltött káposzta recept
Töltött káposzta recept
A töltött káposzta nemcsak egy hagyományos magyar étel, de az íze miatt közkedvelt is. Ezen a recepttel egy ízletes és laktató fogást készíthetsz, ami az egész családnak ízleni fog.
Hozzávalók
- 1 nagy fej káposzta
- 500 g darált hús (sertés vagy marha, ízlés szerint)
- 200 g rizs
- 1 közepes hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- 2 teáskanál paprika
- Só, bors ízlés szerint
- 3 evőkanál olaj
- 400 ml paradicsomlé
- 2-3 babérlevél
Elkészítés
A töltött káposzta elkészítése egy kicsit időigényes, de a végeredmény mindenért kárpótol. Kövesd az alábbi lépéseket:
Káposzta előkészítése
Először fogj egy nagy fej káposztát, és távolítsd el a külső leveleket. A káposzta szívét forró vízben főzd, hogy a levelek könnyebben elváljanak egymástól. Főzd 5-10 percig, majd hagyd lehűlni.
Töltelék elkészítése
Közben a töltelékhez finomra vágd fel a hagymát és a fokhagymát, majd egy serpenyőben az olajon párold őket üvegesre. Ezután add hozzá a darált húst, és pirítsd meg. Amint a hús színe megváltozik, tedd hozzá a rizst, a paprikát, és fűszerezd sóval, borssal. Keverd jól össze.
Az elkészült keveréket hagyd kihűlni, majd adj hozzá egy tojást, hogy a töltelék egyben tartsa magát.
Töltés és főzés
Miután a káposzta leveleket lehúztad, a közepükbe tegyél egy evőkanálnyi tölteléket, majd szorosan tekerd fel, és a végeket hajtsd be. A töltött káposztákat helyezd egy nagy lábas aljára, amelyet előzőleg egy-két káposztalevéllel béleltél ki.
Öntsd rá a paradicsomlevet, add hozzá a babérlevelet, és öntsd fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Fedd le, és főzd közepes lángon körülbelül 1,5-2 órán át.
Tippek és tálalás
A töltött káposztát legjobban friss tejföllel és kenyérrel tálalhatod. Ha imádod a csípős ízeket, egy kevés csípős paprikát is adhatsz a paradicsomléhez.
Az elkészült töltött káposzta remekül fagyasztható, így akár jövőbeli ebédeidhez is felhasználhatod. Ezzel a recepttel biztosan fel tudod dobni a hétvégi ebédet, és a családtagjaid boldogan fognak kérni még tölteni!
Összegzés
A töltött káposzta egy igazi magyar klasszikus, amely mindig megadja a módját a falatozásnak. Az elkészítés során a szeretet és az odafigyelés fontos, hogy valóban ízletes ételt készítsünk. Ne félj újraalkotni a receptet, és adj hozzá személyes ízeket is!