Pikáns töltött paprika recept
Pikáns Töltött Paprika Recept
A töltött paprika az egyik legkedveltebb és legismertebb magyar étel, amely nemcsak finom, hanem könnyű elkészíteni is. Ez a recept egy ínycsiklandó, pikáns változatot mutat be, amely garantáltan elnyeri a családtagjaid tetszését! Készülj fel, hogy mesés ízekkel és örömteli pillanatokkal gazdagítsd az étkezéseidet!
A szükséges hozzávalók
- 12-15 darab közepes méretű kaliforniai paprika
- 500 g darált hús (marha vagy sertés)
- 1 csésze rizs
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 2 közepes paradicsom
- 1 evőkanál paradicsompüré
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 teáskanál köménymag
- 2-3 evőkanál olívaolaj
- 2-3 csipet só
- 1 csipet bors
- Friss petrezselyem a tálaláshoz
Elkészítés lépései
1. A paprikák előkészítése
Első lépésként mossuk meg a paprikákat, majd vágjuk le a tetejüket és óvatosan távolítsuk el a magokat. Ezek a paprikák később fognak minket meglepni az ízvilágukkal, ezért fontos, hogy annyira ügyeljünk rájuk, amennyire csak tudunk!
2. A töltelék elkészítése
Az első lépés, hogy a hagymát apróra vágjuk, és az olívaolajon üvegesre pároljuk. Ezután adjuk hozzá a darált húst, és keverjük meg, amíg a hús meg nem fő. A fokhagyma is jöhet, így adjuk hozzá a serpenyőhöz, és pár percig pirítsuk.
Most következik a rizs: adjuk hozzá a megpárolt hagymás-húsos keverékhez, és öntsük fel 2 csésze vízzel. Főzzük körülbelül 10-15 percig, amíg a rizs félig meg nem puhul.
Ezután jöhetnek a friss paradicsomok! Kockázzuk fel őket, és a paradicsompürével együtt adjuk a töltelékhez. Fűszerezzük őket pirospaprikával, köménnyel, sóval és borssal, majd alaposan keverjük össze.
3. A paprikák töltése
Most, hogy a töltelékünk elkészült, töltsük meg a paprikákat a keverékkel. Ügyeljünk arra, hogy ne túlzsúfoljuk őket, mert a főzés során a rizs még nőni fog.
4. Főzés
A töltött paprikákat helyezzük egy nagyobb lábasba, és öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje a paprikákat. Főzzük fedő alatt körülbelül 30-40 percig, amíg a paprikák megpuhulnak. Érdemes néhány perccel a főzés vége előtt ízlés szerint még fűszerezni!
Tálalás
A kész töltött paprikát friss petrezselyemmel díszitve tálaljuk. Kínálhatunk hozzá egy kis tejfölt vagy kenyeret. A család számára mindig meglepetés, és a gyerekek is imádni fogják!
Tippek és trükkök
- Variálj a töltelékkel! A töltelékhez használhatsz gombát, cukkínit vagy akár füstölt húst is.
- Főzd előre! Ha van egy zsúfoltabb hétvégéd, nyugodtan elkészítheted az ételt előre, és a hűtőben tárolhatod.
- Fűszerezd ízlésed szerint! A töltelék ízesítése mindenkinél különböző, érdemes kísérletezni!
Reméljük, hogy ez a recept kedvet csinált a töltött paprika elkészítéséhez! Jó étvágyat kívánunk!