Pikáns rakott káposzta recept
Pikáns rakott káposzta recept
A rakott káposzta egy igazi magyar klasszikus étel, amely a családi ünnepeken és hétköznapokon egyaránt népszerű. E recept segítségével egy ízletes és pikáns változatot készíthetünk, amely garantáltan elnyeri az egész család tetszését. Ismerd meg, hogyan készítheted el könnyedén ezt a finomságot a saját konyhádban!
Hozzávalók
- 1 közepes fej káposzta
- 500 g darált hús (marha vagy sertés)
- 2 közepes hagyma
- 3-4 db közepes burgonya
- 2-3 db érett paradicsom
- 1-2 db zöld paprika
- 2-3 evőkanál olaj
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1/2 teáskanál kömény
- 1 teáskanál só
- Bors ízlés szerint
- 300 ml tejföl
- 200 g reszelt sajt
Elkészítési lépések
Káposzta előkészítése
Először is, a káposztát vágd félbe, majd távolítsd el a középső, kemény részt. A leveleket forrásban lévő vízben blansírozd 2-3 percig, ezután tedd hideg vízbe, hogy leállítsd a főzés folyamatát. Csak a legszépebb leveleket tartsd meg, a többit pedig aprítsd fel.
Darált hús előkészítése
A hagymát apróra vágva, egy nagy serpenyőben olajon pirítsd meg. Amikor üvegesedni kezd, add hozzá a darált húst, és folyamatosan kevergetve süsd, amíg megpirul. Ezután add hozzá a felkockázott burgonyát, a paprikát és a paradicsomot. Fűszerezd pirospaprikával, köménnyel, sóval és borssal.
Rakott káposzta összeállítása
Most, hogy a húsos vegyesed elkészült, jöhet a rakás. Egy tepsit zsírozz ki, majd az aljára tegyél egy réteg káposztalevelet. Ezt követően rakd rá a húsos keveréket, majd ismét káposztalevelek, és így tovább, amíg az összes hozzávalót fel nem használod. Az utolsó réteg mindig káposzta legyen.
Tejföl és sajt hozzáadása
A rakott káposzta tetejére öntsd a tejfölt, majd szórd meg a reszelt sajttal. Ezután fedd le alufóliával, és 180 °C-ra előmelegített sütőben süsd kb. 30-40 percig. Az utolsó 10 percre vedd le a fóliát, hogy a sajt gyönyörűen megpiruljon.
Tálalás
Miután elkészült, hagyd egy kicsit pihenni, majd falatozd az ízletes, pikáns rakott káposztát családoddal. Tálalhatsz mellé friss kenyeret vagy savanyúságot is, hogy az ízek mégjobban érvényesüljenek. A hagyományos és a modern ízek találkozásával egy igazi gasztronómiai élményben lehet részed!
Tippek a variáláshoz
- Próbálj ki különböző húsfajtákat! A pulykahús vagy a vegán darált hús is nagyszerű alternatíva lehet.
- Fűszerezd kedved szerint! A cayenne bors vagy a kakukkfű új ízjegyeket adhat az ételnek.
- Variáld a zöldségeket! Cukkinivel vagy padlizsánnal is gazdagíthatod a tölteléket.
Az ízletes és laktató rakott káposzta minden alkalomra tökéletes választás, próbáld ki te is! Jó étvágyat kívánunk!