Pikáns csirkepörkölt recept – Ínycsiklandó étel minden alkalomra
Pikáns csirkepörkölt recept
A csirkepörkölt az egyik legnépszerűbb magyar étel, amely kiváló választás a családi vacsorákhoz vagy baráti összejövetelekhez. E recept alapján egy különösen ízletes és pikáns változatot készíthetünk el, amely minden étkező szívét megdobogtatja. Tarts velünk, és ismerd meg, hogyan készítheted el ezt az ínycsiklandó fogást!
Hozzávalók
- 1 kg csirke (combbal és mellel vegyesen)
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 2 közepes paradicsom
- 1 zöld paprika
- 3 evőkanál olaj
- 2 evőkanál fűszerpaprika
- 1 teáskanál köménymag
- 1 teáskanál só
- – bors ízlés szerint
- 1 csípős paprika (opcionális)
- 1 dl víz (vagy csirkealaplé)
- friss petrezselyem az elkészítéshez
Elkészítés lépései
1. Hús előkészítése
A csirkét alaposan meg kell mosni, majd egy tálban felkockázni a megfelelő darabokra. A húsnak lehetőleg egyenlő méretűnek kell lennie, hogy az egyenletesen átsüljön.
2. Hagyma és zöldségek előkészítése
A vöröshagymát finomra vágjuk, a fokhagymát pedig >nyomjuk össze vagy vágjuk apróra. A paradicsomot és a zöldpaprikát kockákra vágjuk.
3. Hús és hagyma pirítása
Egy nagyobb lábasban forrósítsuk fel az olajat, majd adjuk hozzá a felvágott hagymát, és pirítsuk üvegesre. Ezután jöhet a csirkehús, amit a hagymával együtt pirítunk 5-10 percig, míg a hús színe megváltozik.
4. Fűszerek és zöldségek hozzáadása
Ezután szórjuk meg fűszerpaprikával, a köménymaggal, és keverjük jól össze. Hozzáadjuk a vágott paradicsomot és a zöldpaprikát, valamint a vízet. Az ételt lassú tűzön főzzük, amíg a csirke megpuhul (kb. 30-40 perc).
5. Tálalás
Amikor a hús megfelelően megpuhult, kóstoljuk meg és ízesítsük sóval, borssal és csípős paprikával, ha szeretjük. Az ételt friss petrezselyemmel díszítjük, és tálalhatjuk galuskával, tésztával vagy friss kenyérrel.
Tippek a tökéletes csirkepörkölthöz
- Hús választás: A legjobb, ha vegyes húsrészeket használunk, mint a comb, mell és szárny, mert az összes része a csirke különböző ízeivel gazdagítja az ételt.
- Fűszerezés: Kísérletezz bátran a fűszerekkel, és adj hozzá fokhagymát, rozmaringot, vagy akár köményt!
- Pácolás: Forrázás előtt érdemes a húst 1-2 órára pácolni fűszerekkel és némi olajjal, hogy még ízletesebb legyen!
Következtetés
A csirkepörkölt nem csak egy egyszerű étel, hanem a családi hagyományok és a közös étkezések szimbóluma is Magyarországon. Reméljük, hogy ezzel a recepttel el fogod tudni készíteni a te saját, ízletes változatodat! Jó étvágyat kívánunk!