Pikáns csirkepörkölt recept házilag
Pikáns csirkepörkölt recept házilag
A csirkepörkölt a magyar konyha egyik legismertebb étele, amely a hagyományos ízek kedvelőinek igazi csemegét jelent. Ez a változat egy kis pikantériát és extra ízt ad a klasszikus recepthez, így garantáltan az asztal középpontjává válik.
Hozzávalók
- 1,5 kg csirke (legjobb, ha egész csirkét választunk, de lehet comb és mell is)
- 2 evőkanál olaj
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 2-3 közepes sárgarépa
- 1 zeller (vagy zellerszár)
- 2-3 evőkanál pirospaprika
- 1 nagy paradicsom
- 2-3 db zöldpaprika (csípős és édes is jöhet)
- 1 evőkanál só
- bors ízlés szerint
- 1 teáskanál köménymag
- 1-2 db babérlevél
- 500 ml víz vagy csirkehúsleves
- friss petrezselyem (az tálaláshoz)
Elkészítés lépései
1. A csirke előkészítése
Ha egész csirkét használsz, vágd fel darabokra. A csirke darabokat öblítsd le és töröld szárazra. Ha combokat és mellet használsz, ugyanezt tedd. A jól előkészített hús jótékony hatással van az étel ízére.
2. Hagyma és fokhagyma pirítása
Az olajat egy nagyobb lábasban hevítsd fel, majd add hozzá a finomra vágott vöröshagymát. Pirítsd üvegesre. Ezt követően tedd hozzá a zúzott fokhagyma gerezdeket is, és pirítsd együtt néhány percig.
3. Hús hozzáadása
Amikor a hagyma és fokhagyma szépen megpuhult, add hozzá a csirkedarabokat. Pirítsd körbe, amíg a hús kifehéredik és egy kis színt kap.
4. Zöldségek és fűszerek hozzáadása
Vágd fel a sárgarépát, a zellert és a zöldpaprikát, majd add hozzá a lábasba. Szórd meg a pirospaprikával, sóval, borssal, köménymaggal és babérlevéllel. A paradicsomot is kockázd fel, és azt is add hozzá.
5. Főzés
Önts rá annyi vizet, hogy ellepje a húst és a zöldségeket, majd takard le a lábast. Főzd közepes hőfokon 40-50 percig, amíg a csirke teljesen puhára fő. Közben néha keverd meg, hogy ne ragadjon le.
6. Tálalás
Amikor a csirkepörkölt elkészült, ízesítsd utána, ha szükséges. A legfinomabb, ha friss petrezselyemmel megszórva tálalod. Tálald galuskával, nokedlivel vagy friss kenyérrel!
Tippek és trükkök
Ha igazán pikáns ízvilágra vágysz, akkor a zöldpaprikát cserélheted le csípős zöldchilire. A pörköltet érdemes egy éjszakára hagyni a hűtőben, hogy az ízek még jobban összeérjenek. A pörköltet mindig frissen készítsd, de az újramelegített változata is ellenállhatatlan!
Búcsúzóul
A csirkepörkölt egy igazi magyar klasszikus, ami minden családi étkezést és ünnepi alkalmat feldob. Készítsd el te is ezt a finom ételt, és élvezd a családod körében!