Könnyű és ízletes pizza recept
Pizza recept: Készítsd el otthon a tökéletes pizzát!
A pizza az egyik legnépszerűbb étel világszerte, és nem véletlenül! Készítése kis fantáziával és néhány egyszerű hozzávalóval igazi szórakozást nyújt mindenki számára. Az alábbiakban bemutatunk egy különösen ízletes és könnyen elkészíthető pizza receptet, amelyet egész családod imádni fog!
Hozzávalók a pizzatésztához:
- 500 g búzaliszt (00-ás, vagy pizzaliszt)
- 320 ml langyos víz
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 7 g száraz élesztő
- 2 evőkanál olívaolaj
Hozzávalók a pizzaszószhoz:
- 400 g hámozott paradicsom konzerv (vagy friss paradicsom)
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 1 teáskanál szárított oregano
- 1 teáskanál bazsalikom
- Só és bors ízlés szerint
Toppings (feltétek):
- 200 g mozzarella sajt (friss vagy reszelt)
- 100 g sonka, szalámi, vagy más húsfélék
- Zöldségek (pl. paprika, gomba, hagyma, olívabogyó)
- Friss bazsalikom levelek (opcionális)
A tészta elkészítése
Első lépésként készítsük el a pizzatésztát. Egy nagy tálba öntsük a langyos vizet, és adjuk hozzá a cukrot és a szárított élesztőt. Hagyjuk állni körülbelül 10 percig, amíg a keverék habosodni nem kezd. Ezután adjuk hozzá a sót, az olívaolajat és fokozatosan a búzalisztet, miközben folyamatosan keverjük.
Ha a tészta összeállt, helyezzük egy lisztezett felületre, és gyúrjuk kb. 10 percig, amíg sima és ruganyos állagú nem lesz. Formázzuk gombóccá, majd helyezzük egy enyhén olajozott tálba, és letakarva, meleg helyen kelesszük 1-2 órán át, vagy amíg a duplájára nő.
A pizzaszósz elkészítése
Amíg a tészta kelesztődik, készítsük el a pizzaszószt. Egy lábasban forrósítsuk fel az olívaolajat, és adjuk hozzá a zúzott fokhagymát. Pirítsuk egy-két percig, amíg illatos nem lesz, majd öntsük hozzá a hámozott paradicsomot. Főzzük közepes lángon 15-20 percig, amíg a szósz besűrűsödik. Ízesítsük sóval, borssal, oregano-val és bazsalikommal.
Pizza összeállítása
Amikor a tészta megkelt, fordítsuk vissza egy lisztezett felületre, és osszuk két részre. Nyújtsuk ki a tésztát kör alakúra, kb. 30 cm átmérőjűre. Helyezzük a kinyújtott tésztát egy sütőpapírral borított tepsire vagy pizzakőre.
Kenjük meg a tésztát a pizzaszósszal, majd szórjuk rá a reszelt mozzarella sajtot, végül tegyük rá a választott feltéteket és ízlés szerint zöldségeket.
Sütés
Melegítsük elő a sütőt 250 °C-ra, és helyezzük be a tepsit vagy pizzakövet a sütőbe. Süssük a pizzát körülbelül 10-15 percig, amíg a tészta szépen meg nem pirul, és a sajt buborékká nem válik.
Tálalás
Ha elkészült a pizza, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk egy kicsit hűlni. Tálalás előtt szórjunk rá friss bazsalikomleveleket, válasszunk egy kis extra olívaolajat a tetejére, és élvezzük a házi készítésű pizzánkat a családunkkal!
Tippek a tökéletes pizzához
- A tészta elkészítése után hagyjuk hosszabb ideig kelni, hogy a végén még levegősebb tésztát kapjunk.
- Kísérletezhetünk különféle sajtokkal és feltétekkel, így mindig új ízeket fedezhetünk fel.
- A pizzát érdemes kőben sütni, mert így a tészta még ropogósabb lesz.
Reméljük, hogy ez a pizza recept inspirálni fog az otthoni sütésre, és hogy családod is élvezni fogja az elkészített finomságokat!