Könnyű és Finom Töltött Paprika Recept
Könnyű és Finom Töltött Paprika Recept
A töltött paprika az egyik legnépszerűbb és legkedveltebb étel Magyarországon. Az ízek harmóniája, a színek kavalkádja és az elkészítés egyszerűsége miatt sok családban a hétvégi ebédek elengedhetetlen része. E recept segítségével könnyedén elkészítheted ezt a klasszikus fogást, amely garantáltan kedvenced lesz!
Hozzávalók
- 8-10 db közepes méretű kaliforniai paprika
- 500 g darált hús (marha vagy sertés)
- 200 g rizs
- 1 nagy fej hagyma
- 3-4 db fokhagyma gerezd
- 2-3 db paradicsom
- 2-3 evőkanál olaj
- 1 teáskanál só
- bors ízlés szerint
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 teáskanál majoránna
- 1 liter víz vagy zöldségalaplé
Elkészítés lépései
1. A rizs előkészítése
Először is, a rizst főzzük meg. Öntsük egy lábasba a rizst, adjunk hozzá 400 ml vizet, majd forraljuk fel. Amikor felforrt, fedjük le, és alacsony hőmérsékleten főzzük kb. 10-12 percig, amíg a víz felszívódik. Miután kész, hagyjuk kihűlni.
2. A töltelék elkészítése
Amíg a rizs fő, a hagymát és a fokhagymát aprítsuk fel. Egy serpenyőben melegítsük fel az olajat, majd pirítsuk meg a hagymát.
Hozzáadjuk a fokhagymát, és még 1-2 percig pirítjuk, majd beletesszük a darált húst. Sózzuk, borsozzuk, és folytassuk a sütést, amíg a hús megpuhul. Ezután keverjük bele a főtt rizst, a pirospaprikát és a majoránnát, majd vegyítsük alaposan.
3. Paprikák előkészítése
A paprikákat mossuk meg alaposan, majd a tetejük levágásával készítsük elő őket a töltéshez. Távolítsuk el a magokat, és ügyeljünk, hogy a héj ne sérüljön meg.
4. Töltés és főzés
Öntsük a tölteléket a paprikákba, majd helyezzük őket egy lábasba egymás mellé. A maradék paradicsomot vágjuk fel, és terítsük el a paprikák tetején.
Öntsük bele a vizet (vagy az alaplevet), és forraljuk fel. Miután felforrt, csökkentsük a hőt, és fedjük le, majd főzzük alacsony hőmérsékleten 30-40 percig, amíg a paprikák megpuhulnak.
Servírozás
A töltött paprikát tálalhatjuk tejföllel és friss, ropogós kenyérrel, amely kiválóan passzol ehhez az ételhez. Tálalás előtt érdemes pár percet pihentetni, hogy az ízek jobban összeérjenek.
Tippek és Variációk
- Kipróbálhatjuk a tölteléket gombával vagy zöldségekkel is, így vegán változatot készíthetünk belőle.
- Bársonyosabb ízt kapunk, ha a főzővízbe fűszereket és zöldségeket adunk, mint például sárgarépát vagy petrezselymet.
- A töltött paprikát készíthetjük sütőben is, a víz helyett egy kis paradicsomszósszal öntve.
Ezt a töltött paprika receptet könnyen elkészítheted, és biztos, hogy mindenki örömmel fogja fogyasztani! Próbáld ki otthon, és élvezd a finom ízeket, amelyeket ez az étel kínál!