Könnyű és Finom Rakott Káposzta Recept
Rakott Káposzta – A Klasszikus Magyar Étel
A rakott káposzta egy igazi magyar klasszikus, amely nemcsak finom, hanem tápláló is. Ideális választás családi ebédekhez és ünnepi alkalmakkor egyaránt. Ebben a receptben bemutatom, hogyan készíthetjük el a rakott káposztát lépésről lépésre.
Hozzávalók
- 1 közepes fej káposzta
- 500 g darált hús (sertés vagy marha)
- 2 közepes hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 200 g rizs
- 2 tojás
- 200 ml tejföl
- 200 g sajt (reszelt)
- 1-2 evőkanál olaj
- Só, bors, pirospaprika ízlés szerint
Elkészítés
1. Káposzta előkészítése
Első lépésként kezdjük a káposzta előkészítésével. A káposztát vágjuk le a torzsáról, majd tegyük egy nagy fazék forrásban lévő vízbe. Főzzük 10-15 percig, amíg a levelei megpuhulnak. Ezután engedjük le róla a vizet, és hagyjuk kihűlni.
2. Hús elkészítése
Míg a káposzta hűl, pároljuk meg a hagyma és fokhagyma keverékét. Egy serpenyőben, egy evőkanál olajon, üvegesre pároljuk őket, majd hozzáadjuk a darált húst. Sózzuk, borsozzuk, és adjunk hozzá egy kis pirospaprikát az ízének fokozására. Főzzük addig, amíg a hús meg nem pirul.
3. Rizs főzése
A rizst a csomagoláson található utasítás szerint főzzük meg. Miután megfőtt, keverjük össze a hússal és adjunk hozzá egy-két felvert tojást, hogy a töltelék ne legyen túl laza.
4. Rakott káposzta összerakása
Most jöhet a rakott káposzta összerakása! A tepsit kenjük ki egy kis olajjal. Az aljára tegyünk egy réteg káposztát, majd erre következik a húsos-rizses keverék. Ismételjük meg a rétegezést, amíg a hozzávalók el nem fogynak, a legfelső réteg káposzta legyen.
Sütés
A rakott káposztát előmelegített sütőben 180 °C-on süssük 30-40 percig. A sütési idő végén a tetejét kenjük meg tejföllel, és szórjunk rá reszelt sajtot. Addig süssük, amíg a sajt aranybarna nem lesz.
Összegzés
Ez a rakott káposzta recept egy igazi ízélményt kínál, amely mindenki számára vonzó lehet. Mivel a hozzávalók viszonylag olcsók és könnyen beszerezhetők, ez az étel ideális választás mindennapi étkezésekhez. Reméljük, hogy ez a recept inspirációt ad a következő családi vacsorához!
Jó étvágyat kívánunk hozzá!