Készíts tökéletes scone-t otthon könnyedén
Készíts tökéletes scone-t otthon könnyedén
A brit édességek között a scone egyik legismertebb és legkedveltebb választás. Ez a finom péksütemény minden délutáni tea elmaradhatatlan része, de nem szükséges ahhoz, hogy egy elegáns teázóba menjünk, hogy élvezhessük ízeit. Az otthoni készítés egyszerű, és aki még nem túlságosan jártas a sütésben, annak is könnyen sikerülhet. Egyszerű hozzávalók, egy tál és néhány egyszerű lépés elegendő ahhoz, hogy igazán finom scone-t készítsünk.
Az alapanyagok
Az alábbi hozzávalók szükségesek a klasszikus scone elkészítéséhez:
- 250 g liszt
- 75 g vaj (hideg, kockára vágva)
- 50 g cukor
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 tojás
- 125 ml tej
A scone készítés lépései
A scone készítésekor érdemes betartani néhány alapvető lépést, hogy a végeredmény mindig tökéletes legyen.
1. Előkészítés
Első lépésként melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra. Készítsünk elő egy tepsit, amelyet kibélelünk sütőpapírral. Ezzel megelőzzük, hogy a scone-ok leégjenek sütés közben.
2. A tészta elkészítése
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, sütőport, a cukrot, majd adjuk hozzá a hideg, kockákra vágott vajat. A vajat érdemes alaposan belegyúrni a lisztbe, amíg a keverék morzsás állagú nem lesz, majd adjuk hozzá a tojást és a tejet is. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, lehetőleg ne dolgozzuk túl, mert az a scone-ok textúráját rontja.
3. Formázás
Amint a tészta összeállt, borítsuk lisztezett felületre és nyújtsuk ki kb. 2-3 cm vastagságúra. Használjunk pogácsaszaggatót vagy egy poharat, hogy különböző méretű korongokat vágjunk ki a tésztából. Helyezzük a korongokat a sütőpapíros tepsire.
4. Sütés
Süssük a scone-okat 12-15 percig, amíg aranybarna színt nem kapnak és szépen megemelkednek. A sütési idő végén érdemes ellenőrizni a készséget: szúrjunk bele egy fogpiszkálót, ha tisztán jön ki, akkor készen vagyunk!
Ízesítési lehetőségek
A scone-t számos ízesítéssel variálhatjuk: a klasszikus lekvár és tejszín mellett próbálkozhatunk akár csokoládé darabokkal, aszalt gyümölcsökkel vagy citromhéjjal is. Kísérletezzünk bátran az ízekkel, hogy megtaláljuk a saját kedvenc változatunkat!
Összegzés
A scone kedves és ízletes finomság, mely otthoni készítéssel is egyszerűen elérhető. Az alapvető hozzávalók és a könnyű lépések segítenek abban, hogy mindenki sikeresen elkészíthesse ezt a klasszikus brit édességet. Tálald tejszínnel és lekvárral, és élvezd a délutáni teát a családdal vagy a barátaiddal – a scone biztosan mindenki kedvence lesz!