Ínycsiklandó rakott káposzta recept
Rakott Káposzta Recept
A rakott káposzta egy igazi klasszikus magyar étel, amely nemcsak finom, hanem rendkívül laktató is. A rétegezett káposzta minden falatja magában hordozza a magyar konyha ízeit. E recept segítségével könnyedén el készítheted ezt a különleges ételt, amely remek választás lehet családi ebédre vagy akár ünnepi alkalmakra is.
Hozzávalók
- 1 közepes káposzta
- 500 g darált hús (sertés vagy marha)
- 1 közepes fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 300 g savanyú káposzta (ízlés szerint)
- 200 g rizs
- 1 tojás
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 teáskanál őrölt bors
- Só (ízlés szerint)
- 2 dl tejföl
- 200 g reszelt sajt
- Olaj a sütéshez
Elkészítés lépései
1. A káposzta előkészítése
Első lépésként forraljuk fel egy nagy lábasban a vizet, és sózzuk meg. Amikor a víz felforrt, adjuk hozzá a káposztát, és főzzük 10-15 percig, amíg megpuhul. Ezután vegyük ki a lábasból, hűtsük le, és apró leveleire bontsuk.
2. A húskeverék elkészítése
Egy serpenyőben forrósítsunk fel egy kis olajat, adjuk hozzá az apróra vágott hagymát és fokhagymát, majd pirítsuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a darált húst, és süssük meg. Fűszerezzük pirospaprikával, őrölt borssal és sóval. Végül keverjük bele a megfőtt rizst, majd húzzuk le a tűzről.
3. Rétegezés
Fogjunk egy tepsit, és az aljára helyezzünk egy réteg káposztát. Erre jöhet a darált húsos-rizses keverék, majd ismét káposzta. Ezt a rétegzést addig folytatjuk, amíg el nem fogynak az alapanyagok, a legfelső réteg káposzta legyen.
4. A tojásos tejföl elkészítése
Összekeverjük a tojást és a tejfölt, majd öntsük a rakott káposzta tetejére. Szórjuk meg reszelt sajttal, hogy szép aranybarna legyen sütés után.
5. Sütés
Előmelegített sütőben 180 °C-on süssük körülbelül 40-50 percig, vagy amíg a teteje szépen megpirul.
Tálalás
A rakott káposzta legjobban frissen, melegen tálalva ízlik. Fogyaszthatjuk önálló ételként, de akár savanyúsággal is remek választás lehet az ízek harmonizálására. Az étel ízét gazdagítja, ha friss petrezselymet vagy kaprot is teszünk a tányérra tálaláskor.
Összefoglalás
A rakott káposzta egy több generáció óta népszerű étel, amely sok családban alapreceptnek számít. Könnyen elkészíthető, tápláló és mindenki kedvence lehet. Ne habozzunk kipróbálni ezt a finomságot, hiszen a közös étkezések varázsát csak fokozhatja egy ízletes, házi készítésű rakott káposzta!