Hússal töltött káposzta – Ízletes recept lépésről lépésre
Hússal töltött káposzta – A tökéletes recept
A töltött káposzta nemcsak mutatós, de ízletes főétel is, amely bármely családi esemény fénypontja lehet. A fűszerekkel gazdagított darált hús, a zamatos káposzta és a sűrű szósz harmonikus összhangot alkot. Cikkünkben bemutatjuk a legjobb receptet, amely garantáltan sikerülni fog!
Hozzávalók
- 1 közepes fej káposzta
- 500 g darált hús (sertés vagy marha)
- 200 g rizs
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- 2 evőkanál pirospaprika
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál bors
- 1 liter paradicsomlé vagy sűrített paradicsom
- 2 evőkanál olaj
- 2 babérlevél
- Friss petrezselyem (opcionális)
Elkészítés lépésről lépésre
1. A káposzta előkészítése
Első lépésként a káposztát kell előkészítenünk. Egy nagy fazékban forraljunk vizet, majd amikor a víz felforrt, óvatosan adjuk hozzá a káposztát és főzzük körülbelül 10-15 percig, míg a levelei puhák nem lesznek. A főzés után óvatosan vegyük ki a káposztát, majd válasszuk le a leveleit és tegyük félre.
2. A töltelék elkészítése
Vegyünk egy serpenyőt és öntsünk bele egy kevés olajat, majd adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát és a fokhagymát. Pirítsuk őket üvegesre. Ezután, öntsük a pirított hagymát egy nagy tálba, és adjuk hozzá a darált húst, a főtt rizst, a tojást, a pirospaprikát, a sót és a borsot. Alaposan keverjük össze a hozzávalókat, hogy egységes masszát kapjunk.
3. A káposzta töltése
Most, hogy a töltelék készen áll, kezdjük el a káposztalevelek megtöltését. Vegyünk egy káposztalevelet, tegyünk a közepére egy adag tölteléket (kb. 1-2 evőkanálnyi), majd hajtsuk be a káposzta szélét, hogy jól záródjon. Ismételjük meg ezt a folyamatot a maradék levelekkel és töltelékkel.
4. Pörkölt készítése
Egy nagy lábasban öntsük a paradicsomlevet vagy a sűrített paradicsomot, és adjuk hozzá a babérleveleket. Tépkedjük bele a töltött káposztákat, ügyelve arra, hogy szépen egymás mellé helyezzük őket. Lassú tűzön főzzük 1-1,5 órán keresztül, amíg a káposzta teljesen megpuhul és az ízek összeérnek.
Tálalás
Miután a káposzta elkészült, tálalhatjuk friss petrezselyemmel megszórva. A töltött káposzta nemcsak főételként, hanem vendégség során is remek választás, és biztosan elnyeri majd mindenki tetszését!
Tipp
Ha szeretnéd még ízletesebbé tenni az ételt, fűszerezd a tölteléket különféle fűszerekkel, mint például a majoranna vagy a kömény. Emellett egy kevés füstölt szalonnát is belekeverhetsz a darált húsba, ami különleges aromát ad a töltött káposztának.
Reméljük, hogy ez a recept segít a legfinomabb töltött káposzta elkészítésében! Jó étvágyat!