Friss és ízletes házi salsa recept tippek
Hogyan készítsünk házi salsa szószt?
A salsa egy népszerű tomatós alapú mártogatós, amely tökéletes kísérője lehet különféle ételeknek, legyen szó tortilláról, grillezett húsokról, vagy akár salátákról. Míg a boltban vásárolt verziók könnyen elérhetők, sok esetben tele vannak adalékanyagokkal és preservatívokkal, amelyek megakadályozzák, hogy a termék gyorsan romoljon. Sajnos a bolti salsa gyakran csak 1-2 napig élvezhető, mielőtt vizes és élvezhetetlenné válna.
Miért érdemes házi salsát készíteni?
Az egyik legnagyobb előnye a házi salsa készítésének, hogy te irányítod az összes felhasznált alapanyagot. Így elkerülheted a nem kívánt adalékanyagokat és biztos lehetsz benne, hogy a legfrissebb és legfinomabb ízeket használod.
Továbbá, ha van otthon túlérett paradicsomod, a házi salsa egy nagyszerű mód arra, hogy ezeket az alapanyagokat felhasználva ne pazarolj!
Hozzávalók a házi salsa elkészítéséhez
- 4-5 érett paradicsom (a túlérett paradicsomok is tökéletesek)
- 1/2 vöröshagyma, finomra vágva
- 1-2 gerezd fokhagyma, összezúzva
- 1-2 jalapeño paprika, magozva és felaprítva (opcionális, ha csípős ízt szeretnél)
- Egy csokor friss koriander, finomra vágva
- 1-2 lime leve
- Só és bors ízlés szerint
A salsa elkészítése
Kövesd az alábbi lépéseket, hogy elkészítsd a friss, ízletes, házi salsát:
- Az érett paradicsomokat alaposan mosd meg, távolítsd el a szárát, és aprítsd fel kockákra.
- Egy tálban keverd össze a felaprított paradicsomot, a vöröshagymát, a fokhagymát, a jalapeño paprikát és a koriandert.
- Nyomd hozzá a lime levét, majd ízlés szerint sózd és borsozd meg a keveréket.
- Alaposan keverd össze az összes hozzávalót, majd tedd a hűtőbe legalább egy órára, hogy az ízek összeérjenek.
Tálalási javaslatok
A házi salsát tálalhatod friss tortillával, húsok és zöldségek grillezésekor, vagy akár saláták önteteként is. A friss ízek és a roppanós zöldségek biztosan örömet okoznak mindenki számára!
Tippek a tartós tároláshoz
Ha nem fogyasztod el az összes salsát azonnal, tedd légmentesen záródó edénybe, és tárold a hűtőszekrényben. A salsa legjobban frissen fogyasztva ízlik, de ha záróedényben tárolod, 2-3 napig eláll.
Összegzés
A bolti salsa helyett a házi készítés mindig jobban megéri, hiszen nemcsak egészségesebb, hanem sokkal finomabb is! Próbáld ki ezt a receptet, és élvezd a friss és ízletes ízeket a saját konyhádban.