Finom töltött káposzta recept – Tradicionális ízek
Töltött káposzta recept
A töltött káposzta nem csupán egy étel, hanem a magyar kultúra, hagyományok és családi összejövetelek elmaradhatatlan része. Ezt a fogást sokan ismerik és szeretik, hiszen nemcsak finom, hanem tápláló is. Most bemutatjuk, hogyan készítheted el ezt a klasszikus ételt otthon!
Hozzávalók
- 1 közepes méretű káposzta
- 500 g darált hús (sertés és marha keveréke)
- 200 g rizs
- 2 fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- 1 evőkanál paprika
- Só és bors ízlés szerint
- 500 ml paradicsomlé
- Pár db füstölt hús (pl. füstölt csülök vagy kolbász)
- Olaj a sütéshez
Elkészítés
A káposzta előkészítése
Első lépésként a káposztát fogjuk előkészíteni. Válasszunk egy szép, nagy fej káposztát, ügyelve arra, hogy minél tömörebb legyen. Helyezzük egy nagy fazékba vízbe, és főzzük kb. 10-15 percig, amíg a levelek kissé megpuhulnak. Ezután óvatosan vegyük ki, és hagyjuk hűlni.
A töltelék elkészítése
Közben egy serpenyőben olajat hevítünk, és az apróra vágott hagymát üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, majd a darált húst, és addig pirítjuk, amíg el nem színeződik. Fűszerezzük sóval, borssal, és paprikával. Végül adjuk hozzá a megmosott rizst, és öntsük fel vízzel, majd főzzük 5-8 percig, amíg a rizs félig megpuhul.
Töltés és főzés
Ha a káposzta levelei jó puhák, kezdjük el a töltést. Vegyünk egy levelet, tegyünk bele egy evőkanálnyit a húsos-rizses keverékből, majd hajtsuk rá a széleit, és tekerjük fel. Folytassuk addig, amíg el nem fogynak a levelek és a töltelék.
Az elkészített töltött káposztákat rakjuk egy nagyobb főzőedénybe. A tetejére helyezzük a füstölt húst, majd öntsük rá a paradicsomlevet és annyi vizet, amennyi éppen ellepi az összes hozzávalót. Főzzük közepes lángon kb. 1,5-2 órán keresztül.
Tálalás
A kész töltött káposztát forrón tálaljuk, friss kenyérrel és tejföllel. Nagyon jól mutat a tányéron, ha friss zöldfűszerekkel, például petrezselyemmel díszítjük. Ez az étel nemcsak ízletes, hanem laktató is, tökéletes választás családi összejövetelekre vagy ünnepi vacsorákra!
Tippek és alternatívák
Ha valaki vegetáriánus, a darált hús helyett használhat gombát vagy növényi proteint. Az ízeket fűszernövényekkel is variálhatjuk, érdemes kísérletezni!
Reméljük, tetszeni fog ez a hagyományos magyar recept, és sok szép pillanatot hoz majd az asztalodra! Jó étvágyat kívánunk!