Finom töltött káposzta recept, amit biztosan imádni fogsz
Töltött káposzta recept
A töltött káposzta az egyik legfinomabb és legkedveltebb magyar étel, amely minden alkalomra kiváló választás. Ez a recept különleges ízekkel és aromákkal gazdagítja a hagyományos fogást. Próbáld ki ezt az ízletes változatot, amit garantáltan egész családod imádni fog!
Hozzávalók
- 1 fejes káposzta
- 500 g darált sertés hús
- 250 g rizs
- 1 nagy fej hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- 2 evőkanál olaj
- 1 teáskanál paprika
- 1 teáskanál só
- 1/2 teáskanál bors
- 1 teáskanál köménymag
- 2-3 evőkanál paradicsom püré
- 1 liter víz a főzéshez
- friss kapor (opcionális)
Elkészítés lépései
1. Káposzta előkészítése
Először is, vágd le a káposzta szárát, majd tedd a káposztát forrásban lévő vízbe pár percre. Ez segít, hogy a levelek puhábbak legyenek és könnyebben lehessen őket tölteni. Amikor a levelek már kellően megpuhultak, óvatosan szedd le őket és tedd félre, hogy kihűljenek.
2. Töltelék elkészítése
Közben kezd el a tölteléket készíteni. Egy serpenyőben hevíts egy kis olajat, és dinszteld meg a finomra vágott hagymát és fokhagymát addig, amíg áttetszővé válik. Ezután add hozzá a darált húst, sót, borsot, paprikát és köménymagot. Pirítsd át jól, majd vedd le a tűzről, és hagyd hűlni.
Miután a hús kihűlt, add hozzá a rizst és a tojást, majd jól keverd össze az egészet. A tölteléknek egységes állagúnak kell lennie, de nem túl folyósnak.
3. Töltés és főzés
Vegyél egy káposztalevelet, és tedd a közepére egy evőkanálnyi tölteléket. Hajtsd be a levelek szélét, majd tekerd fel, mint egy kis tekercset. Ismételd meg ezt a folyamatot, amíg a töltelék el nem fogy.
Ezután készíts egy nagyobb fazekat, önts bele egy kis olajat, és fektess bele káposztaleveleket az aljára, hogy megakadályozd a töltött káposzták leégését. Tedd bele a töltött káposztákat egymás mellé, majd önts rá annyi vizet, hogy éppen ellepje őket. Adj hozzá néhány evőkanál paradicsom pürét, és ízesítsd friss kaporral.
Fedd le a fazekat, forrald fel, majd alacsony lángon főzd 1-1,5 órán át. Figyelj rá, hogy időnként keverd át, és ha szükséges, adj hozzá még egy kis vizet.
Tálalás
Amikor a töltött káposzta elkészült, tányérra szedheted, és ízlés szerint tálalhatod tejföljével, friss kenyérrel vagy akár főtt burgonyával is. Ez a fogás bármilyen ünnepi alkalomra vagy családi ebédre tökéletes!
Tippek és trükkök
Ha szeretnéd még gazdagabbá tenni az ízeket, használhatsz füstölt húst a főzési folyamat során, vagy akár párolhatsz hozzá savanyú káposztát is.
Az elkészült töltött káposztát akár fagyaszthatod is, így egy gyors és finom ételt készíthetsz előre a későbbiekre.
Reméljük, hogy ezt a töltött káposzta receptet kipróbálod, és élvezed az ízét a családoddal. Jó étvágyat kívánunk!