Finom töltött káposzta recept
Töltött káposzta recept
A töltött káposzta a magyar konyha egyik legkedveltebb étele, mely nemcsak ízletes, hanem hagyományos ünnepi fogás is. Ez az étel a családi összejövetelek és a téli esték elmaradhatatlan része. Készíteni nem túl nehéz, viszont időigényes, így szánj rá elegendő időt a tökéletes végeredmény érdekében.
Hozzávalók
- 1 fej savanyú káposzta
- 500 g darált hús (sertés vagy vegyes)
- 100 g rizs
- 1 db hagyma
- 2-3 db fokhagymagerezd
- 1 tojás
- 1 teáskanál pirospaprika
- Só, bors ízlés szerint
- Olaj a sütéshez
- 200 ml paradicsomlé
- 270 g vékony kolbász (opcionális)
Elkészítés
Első lépésben előpároljuk a rizst. Egy lábasban forraljunk fel vizet, adjuk hozzá a rizst, majd főzzük 5-7 percig. A rizsnek nem kell teljesen megfőnie, mert a további lépések során még fog puhulni. Amikor elérte a kívánt állagot, szűrjük le, és hagyjuk kihűlni.
A töltelék előkészítése
A következő lépés a töltelék elkészítése. Egy serpenyőben forrósítsunk olajat, majd adjuk hozzá a finomra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. Pirítsuk meg őket, amíg üvegesre nem párolódnak.
Ezután keverjük össze a darált húst a megpárolt rizzsel, a pirított hagymával és a fokhagymával, a tojással, a pirospaprikával, sóval és borssal.
Káposzta előkészítése
Válasszunk ki egy szép nagy fej savas káposztát, és óvatosan válasszuk le a leveleit. Ha a levelek túl kemények, akkor rövid időre forraljuk meg őket, hogy könnyebben lehessen tölteni. Egy levelet vegyünk fel, és helyezzünk rá egy evőkanálnyi tölteléket, majd tekerjük fel, mint egy tekercset.
A töltött káposzta sütése
Az elkészült töltött tekercseket helyezzük egy tepsibe. A maradék káposztát vágjuk apróra, és szórjuk a tepsi aljára, ezzel megakadályozzuk, hogy a káposzta leégjen.
Öntsük rá a paradicsomlevet, és ha szeretnénk, tehetünk a tetejére vékony kolbászszeleteket is, hogy még ízletesebb legyen.
Fedjük le a tepsit alufóliával, és 150°C-ra előmelegített sütőben süssük 2,5-3 órán keresztül. Az utolsó fél órában vegyük le a fóliát, hogy a teteje szépen piruljon.
Felszolgálás
Tálaláskor a töltött káposztát friss kenyérrel vagy tejföllel kínáljuk. Igazán különleges ízharmoniát adhatunk neki néhány csepp citromlével vagy friss petrezselyemmel a tálaláskor.
Tippek és trükkök
- Ha a káposzta levelek túl kicsik, akkor két levélből is készíthetünk egy töltött rollert.
- Beilleszthetjük kedvenc fűszereinket a töltelékbe, mint például köményt vagy bazsalikomot, hogy még változatosabb ízeket kapjunk.
- Az elkészült ételt másnap még ízletesebb lesz, mert az ízek összeérnek.
Bátran próbáld ki ezt a nagyszerű töltött káposzta receptet, és oszd meg családoddal, barátaiddal! Élvezd az elkészítést és az étkezéseket egyaránt!