Finom töltött káposzta recept
Töltött káposzta recept
A töltött káposzta a magyar konyha jellegzetes étele, amelyet sokan szeretnek a gazdag íze és laktató mivolta miatt. Ez az étel különösen ünnepi alkalmakkor kerül az asztalra, de akár egy hétköznapi vacsorához is remek választás. Ez a recept részletesen bemutatja, hogyan készítheted el a hagyományos töltött káposztát, ízletes töltelékkel és zamatos mártással.
Hozzávalók
- 1 közepes fej káposzta
- 500 g darált sertéshús
- 200 g rizs
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 2-3 evőkanál olaj
- 1 tojás
- 2 evőkanál paprika
- 1 teáskanál só
- 1/2 teáskanál bors
- 1 liter paradicsomos alaplé
- 100 g füstölt hús (opcionális)
Elkészítés menete
Az elkészítés folyamata nem túl bonyolult, de némi időt igényel. Kövesd az alábbi lépéseket:
1. Káposzta előkészítése
Először is, a káposztát kell előkészítened. A fejet egészben tedd forró vízbe, és főzd 5-10 percig, amíg a levelek lazulni kezdenek. Ezután óvatosan távolítsd el a leveleket egyenként, és tedd félre.
2. Töltelék elkészítése
A töltelékhez szükséged lesz a darált húsra, a rizsre, a hagymara, valamint a fűszerekre. A vöröshagymát kockázd fel, majd olajon pirítsd meg üvegesre. Keverd össze a darált húst, a rizst, az tojást, a megsütött hagymát, a paprikát, a sót és a borsot egy tálban. Alaposan keverd össze az összes hozzávalót.
3. Töltés
Most következik a töltelék belehelyezése a káposztalevelekbe. Minden levél közepére tegyél egy evőkanálnyi tölteléket, majd hajtsd be a levelek széleit, és göngyöld fel őket. A kész töltött káposztákat helyezd egy nagy lábosba.
4. Főzés
Öntsd a paradicsomos alaplevet a káposztákra úgy, hogy ellepje őket. Ha szeretnéd, adhatsz hozzá füstölt húst is a különleges íz kedvéért. Fedd le, és főzd alacsony hőmérsékleten kb. 1,5-2 órán át. A főzés során érdemes időnként ellenőrizni, hogy ne égjen le.
Tálalás
Amikor a töltött káposzta elkészült, tálald forrón, friss kenyérrel vagy tejföllel! A család és a barátok biztosan értékelni fogják ezt a finom, hagyományos ételt! Az elkészült töltött káposzta ízletes, laktató és tele van ízekkel, tökéletes bármely ünnepi asztalra.
Tippek és trükkök
- Ha szereted a pikáns ízeket, a töltelékhez adhatsz egy kis csípős paprikát is.
- Az alaplé helyett használhatsz húslevest is, hogy még gazdagabb ízt kapj.
- A töltött káposzta még finomabb, ha másnap fogyasztod, mivel az ízek jobban összeérnek.
Remélem, hogy ez a recept segít elkészíteni a töltött káposztát otthonodban, és élvezni fogjátok ennek az ízletes ételnek a minden falatját!