Finom Töltött Káposzta Recept
Töltött Káposzta Recept
A töltött káposzta az egyik legismertebb és legnépszerűbb magyar étel, amely mindig felidézi a családi ünnepek és az otthoni főzés emlékét. Ez az ízletes étel tökéletes választás lehet ünnepekre és hétköznapokra egyaránt. Ebben a receptben bemutatjuk, hogyan készítheted el ezt a klasszikus fogást lépésről lépésre.
Hozzávalók
A töltött káposzta elkészítéséhez a következő hozzávalókra lesz szükséged:
- 1 közepes fej káposzta
- 500 g darált sertéshús
- 150 g rizs
- 1 nagyobb fej hagyma
- 2-3 evőkanál olaj
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál bors
- 1 teáskanál paprika
- 1 tojás
- 1 üveg paradicsomlé (kb. 700 ml)
- 1 kávéskanál cukor
- 2-3 db laza káposzta levél a főzéshez
- 6-8 db füstölt hús (pl. füstölt oldalas vagy kolbász) az íz fokozásához
- Opcionálisan: tejföl a tálaláshoz
Elkészítés
A töltött káposzta elkészítése lényegében két nagy lépésből áll: először elkészítjük a tölteléket, majd a káposztalevelekbe töltjük és főzzük.
Töltelék elkészítése
-
Először is, a rizst tisztítsd meg és főzd meg enyhén sós vízben, majd csepegtesd le.
-
A hagymát finomra vágva, az olajon pirítsd meg üvegesre. Ezután keverd hozzá a darált húst, és pirítsd együtt, amíg a hús meg nem változtatja a színét.
-
Miután a hús elkészült, add hozzá a főtt rizst, a sót, borsot, paprikát és a tojást. Keverd alaposan össze, hogy az összes hozzávaló jól elvegyüljön.
Káposztalevelek előkészítése
-
A káposztát forrald fel egy nagy fazék vízben, hogy a levelei könnyen leváljanak. Amint a levelek puhák, távolítsd el őket és hagyd kihűlni.
-
Válaszd ki a legnagyobb leveleket a tölthető részekhez. A kisebb leveleket tedd félre, hogy azokat a főzéshez használhasd.
A töltés és főzés
-
A káposztalevelemek közepébe helyezz egy jó adag tölteléket, majd a levelek széleit hajtsd be, és tekerd fel, mint egy kis batyut.
-
Az előkészített, laza káposzta leveleket egymásra helyezve tedd a főzőedény aljára, majd helyezd rá a megtöltött káposztákat, a füstölt húst és önts rá a paradicsomlevet. A paradicsomléhez adj egy kávéskanál cukrot is, hogy az ízek harmonikusabbak legyenek.
-
Főzd kb. 1,5-2 órán át alacsony hőmérsékleten, amíg a töltött káposzta átsül és az ízek jól összeérnek.
Tálalás
Az elkészült töltött káposztát tálald melegen, ízlés szerint tejföllel. A füstölt hús tökéletes kísérője a káposztának, és még ízletesebbé teszi ezt a klasszikus ételt! Ne felejts el egy jó kovászos kenyeret is készíteni hozzá!
Tippek az elkészítéshez
A töltött káposzta igazi ünnepi étel, ezért érdemes családtagokat, barátokat bevonni a főzésbe. A közös főzés még izgalmasabbá teszi az élményt, és az ízek mellett a jókedvet is együtt oszthatjátok meg!
Jó étvágyat kívánunk a töltött káposztához! Ne feledkezzetek meg a fotókról, amikor az asztalra kerül az étel, hiszen ezek az emlékek mindig örömet szereznek a jövőben!