Finom töltött káposzta recept
Töltött káposzta recept
A töltött káposzta a magyar konyha egyik legkedveltebb és legismertebb étele. A savanyú káposzta jó ízvilága és a töltelék fűszeressége egy különleges ízélményt nyújt. Ebben a receptben bemutatjuk, hogyan készíthetjük el ezt a finomságot otthon.
Hozzávalók
- 1 nagy fej savanyú káposzta (vagy kb. 1 kg friss káposzta)
- 500 g darált hús (sertés, marha, vagy vegyes)
- 100 g rizs
- 1 közepes hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- 2 evőkanál pirospaprika
- 1 teáskanál só
- 1/2 teáskanál bors
- 2-3 evőkanál olaj
- 1 liter paradicsomlé
- Friss fűszerek (pl. kapor, petrezselyem)
Elkészítés
A káposzta előkészítése
Ha savanyú káposztát használsz, először alaposan öblítsd le, hogy ne legyen túl sós. Ha friss káposztát használsz, elő kell párolnod. Ehhez a káposztát forrásban lévő vízbe tedd, és 5-10 percig főzd, amíg megpuhul. Amikor a levelek kellően puhák, óvatosan szedd le őket a fejről.
A töltelék elkészítése
A töltelékhez a darált húst keverd össze a megpárolt rizs, a finomra vágott hagyma, a fokhagyma, a tojás és a fűszerek (pirospaprika, só, bors) hozzáadásával. Jól dolgozd össze az összes hozzávalót, hogy egységes masszát kapj.
Töltés és főzés
Minden káposztalevél közepébe tegyél egy kanál tölteléket, majd hajtsd be a levelek oldalát, és tekerd fel, mint egy turbánt. A kitöltött káposztákat egy nagy fazék aljára helyezd el, majd öntsd rá a paradicsomlevet. Ha szükséges, a kivett káposzta leveleket is tépkedd bele, hogy ízletesebb legyen a leves.
Főzés
Fedd le a fazekat, és alacsony hőmérsékleten főzd a töltött káposztát kb. 1,5-2 órán keresztül. Időnként ellenőrizd, hogy a káposzta ne égjen le, és ha szükséges, adj hozzá egy kis vizet.
Tálalás
A kész töltött káposztát friss kenyérrel, tejföllel, és ízlés szerint friss fűszernövényekkel tálald. Az ízek így még gazdagabbak lesznek!
Tippek a tökéletes töltött káposztához
- Fűszerezés: Kísérletezz különböző fűszerekkel, mint például a kömény, ami remek ízhatást adhat.
- Készítés előre: A töltött káposzta ízét a következő napon még jobban kijön, így érdemes egy nap előre készíteni.
- Variációk: Próbáld ki különböző húsfajtákkal, vegán változatot is készíthetsz például szója húsból vagy lencséből.
Reméljük, hogy ezt a töltött káposzta receptet kipróbálod, és élvezni fogod a készítését és a fogyasztását is családoddal együtt!