Finom rakott káposzta recept
Rakott Káposzta Recept
A rakott káposzta egy igazi klasszikus magyar étel, amely nemcsak ízletes, hanem laktató és könnyen elkészíthető is. Itt egy részletes recept, amely lépésről-lépésre bemutatja, hogyan készítheted el ezt a finom ételt.
Hozzávalók
- 1 fej káposzta
- 500 g darált hús (lehet sertés, marha vagy vegyes)
- 2 db közepes hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 db közepes burgonya
- 1 db piros paprika
- 1 doboz sűrt paradicsom
- 300 g tejföl
- 2 dl rizs
- Só és bors ízlés szerint
- Olaj (a sütéshez)
- Oregánó vagy más fűszerek (opcionális)
Elkészítési lépések
Káposzta előkészítése
Az első lépés a káposzta előkészítése. A káposztát vágd félbe, és távolítsd el a torzsáját.
A leveleket forrald sós vízben 5-7 percig, amíg kissé megpuhulnak. Ezután vegyél ki 10-12 levelet, és tedd félre. A megmaradt káposztát aprítsd fel.
Töltelék elkészítése
A következő lépés a töltelék elkészítése. Egy nagyobb serpenyőben hevíts olajat, és add hozzá az aprított hagymát és a fokhagymát. Pirítsd őket üvegesre. Ezután add hozzá a darált húst, sózd és borsozd, majd süsd meg alaposan, amíg a hús meg nem pirul.
A rizst előzőleg főzd meg, majd add hozzá a húsos keverékhez. Keverd össze a sűrt paradicsomot és az apróra vágott paprikát is, majd fűszerezd oregánóval vagy más fűszerekkel ízlés szerint.
Rakott káposzta összeállítása
Most jön a rakott káposzta összeállítása. Az olajjal kikészített tepsibe először terítsd le a káposztalevelek felét. Erre jön a húsos-rizses töltelék fele, majd ismét káposzta, végül pedig a maradék töltelék. A tetejére rétegezz a maradék káposztaleveleket.
A rakott káposzta tetejére kenj egy réteg tejfölt, ami kiváló ízt ad az ételnek. A tejföl remekül kihangsúlyozza a töltelék gazdag ízét!
Sütési idő
Az összeállított rakott káposztát előmelegített 180 °C-os sütőben süsd kb. 45-50 percig, amíg szép piros és roppanós nem lesz a felülete. A sütő végén érdemes pár percre a grill funkciót is bekapcsolni, hogy a teteje szép aranybarna legyen.
Szervírozás
A kész rakott káposztát hagyd kicsit hűlni, majd szeleteld fel. Friss kenyérrel vagy főtt burgonyával tálalva különösen ízletes. Ha szereted, a tányérodra tehetsz egy kis friss petrezselyemzöldet díszítésként.
Tippek és variációk
- Ha szereted a csípős ízeket, bátran használj csípős paprikát vagy chiliport a töltelékhez.
- Zöldségeket is adhatsz hozzá, mint például sárgarépát vagy kelbimbót, hogy még gazdagabb ízélményt kapj.
- Ha vegetáriánus változatot szeretnél, a darált húst helyettesítheted lencsével vagy tofutöltelékekkel.
A rakott káposzta igazi házias étel, amely mindenki kedvence lehet! Reméljük, hogy neked is ízleni fog és sok örömet lel benne a család!