Finom rakott káposzta recept
Rakott káposzta recept
A rakott káposzta egy igazi magyar klasszikus, ami nemcsak finom, de nagyon laktató is. A fogás különösen a hideg hónapokban népszerű, hiszen egytálétel lévén, remekül eltelít. Az alábbiakban bemutatok egy részletes receptet, hogy te is könnyedén elkészíthesd ezt a ízletes ételt!
Hozzávalók
- 1 közepes fej káposzta (kb. 1,5 kg)
- 500 g darált hús (sertés vagy vegyes hús)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3-4 db közepes burgonya
- 2-3 evőkanál olaj
- 2 dl tejföl
- 1 dl paradicsompüré
- 2-3 db tojás
- Só, bors, fűszerek (paprika, köménymag)
- Sajtos topping (opcionális)
Elkészítés
A káposzta előkészítése
Első lépésként főzzük meg a káposztát. A káposztát vágd négybe, távolítsd el a kicsípett részt, majd egy nagy lábasban, sós vízben kezd el főzni. Amikor a káposzta levelei már puhák és könnyen leválnak, vedd ki, és hagyd hűlni.
A töltelék elkészítése
Miközben fő a káposzta, készítsd el a tölteléket. A vöröshagymát aprítsd fel, és az olajon pirítsd üvegesre. Ha megpirult, add hozzá a darált húst, és folyamatosan kevergesd, amíg mindenhol kifehéredik. Fűszerezd sóval, borssal és köménymaggal ízlés szerint.
A rakott káposzta összeállítása
Miután a káposzta és a töltelék kész, jöhet a rakott káposzta összeállítása:
- Az első réteg a káposzta: egy réteg káposztát helyezz egy tűzálló tál aljára.
- A második réteg a töltelék: rakd rá a húst úgy, hogy mindenhol bevonja a káposztát.
- A harmadik réteg a burgonya: a megpucolt, vékonyra szeletelt burgonyát szórd a húsra.
- Fedd be az egészet egy újabb réteg káposztával.
- Végül a tetejére tejfölt és a felvert tojásokat öntsd.
Sütés
Előmelegített 180 °C-os sütőben kb. 40-50 perc alatt süsd készre a rakott káposztát. Az utolsó néhány percre szórhatsz a tetejére reszelt sajtot is, ha pikánsabb ízre vágysz.
Tálalás
A rakott káposztát forrón tálald, de hidegen is ízletes. A klasszikus párosítás puha kenyérrel és egy kis savanyúsággal a falatok mellé. Próbáld ki, és élvezd a magyar konyha ezen remekművét!
Bónusz tipp
Készítheted vegetáriánus változatban is! Helyettesítsd a húst gombával vagy lencsével, így vegán-barát ételt varázsolhatsz az asztalra!