Finom Pörkölt Recept – Hagyományos Konyha
Hagyományos Húsos Pörkölt Recept
A pörkölt a magyar konyha egyik legismertebb és legkedveltebb étele, amely sokféle változatban elkészíthető. Legyen szó marha-, sertés-, vagy baromfihúsról, ez az étel mindig különleges élményt nyújt. Most bemutatjuk Önnek a klasszikus marhapörkölt receptet, amit bárki könnyedén el tud készíteni otthon.
Hozzávalók
- 1 kg marhahús (lábszár vagy nyak)
- 3 evőkanál étolaj
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál piros paprika
- 1 db paradicsom
- 2 db zöld paprika
- 200 ml víz
- Só, bors ízlés szerint
- 1 teáskanál kömény (opcionális)
- 1 db babérlevél (opcionális)
Elkészítés lépései
1. Hús előkészítése
Először a marhahúst vágjuk fel kis kockákra, majd alaposan sózzuk és borsozzuk. Az ízek még jobban előjönnek, ha a húst egy kicsit állni hagyjuk, amíg felkészítjük a többi hozzávalót.
2. Hagyma és fokhagyma pirítása
A vöröshagymát kockázzuk fel apróra, a fokhagymát pedig vékony szeletekre. Egy nagyobb lábasban forrósítsunk fel étolajat, majd adjuk hozzá a hagymát, és pirítsuk üvegesre. Ezt követően addig pirítjuk, amíg enyhén aranybarna színt nem kap.
3. Hús hozzáadása
Amint a hagyma már kellően pirult, adjuk hozzá a felkockázott húst, és keverjük jól össze. A húst a hagymával együtt pirítjuk, amíg minden oldalát szépen meg nem színezzük.
4. Fűszerezés
Miután a hús már szépen átsült, adjuk hozzá a piros paprikát, és gyorsan keverjük el, hogy ne égjen meg. Ezt követően tegyük hozzá a kockára vágott paradicsomot és a felkarikázott zöld paprikát.
5. Főzés
Öntsük fel az egészet a vízzel, és ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, valamint köménnyel és babérlevéllel. Fedjük le az edényt, és hagyjuk lassú tűzön főzni körülbelül 2-3 órán keresztül, amíg a hús teljesen megpuhul.
Felszolgálás
A kész pörköltet friss házi kenyérrel vagy tésztával tálaljuk. Az íze igazi különlegességgel fogja elvarázsolni az egész családot. A pörkölt a következő napokban még finomabb lesz, ahogy az ízek összeérnek.
Tippek a tökéletes pörkölthöz
- Használjunk jó minőségű marhahúst, melynek zsíros részei segítenek az étel ízének gazdagításában.
- Ne sajnáljuk a paprikát, hiszen ez adja meg a pörkölt karakterét!
- Ha szeretik a csípősebb ízeket, egy kis chilit is hozzáadhatunk a fűszerezéshez.
Készítse el ezt a hagyományos pörkölt receptet, és élvezze együtt családja és barátai társaságát egy ízletes étkezés közben!