Finom és laktató túrós pite recept
Tökéletes túrós pite recept
A túrós pite az egyik legkedveltebb és legfinomabb magyar sütemény, amely nemcsak ünnepekkor, hanem bármikor megállja a helyét. E recept segítségével könnyedén elkészítheted ezt az ízletes édességet, amely mindenki szívét elnyeri. Készen állsz? Akkor lássunk hozzá!
Hozzávalók
A tökéletes túrós pite elkészítéséhez szükséged lesz az alábbi hozzávalókra:
- 500 g túró
- 200 g cukor
- 3 db tojás
- 100 g vaj (olvasztott)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 200 g liszt
- 1 csomag sütőpor
- csipet só
- cukrozott gyümölcs (opcionális, például baracklekvár vagy szilvalekvár)
Az elkészítés lépései
Kövesd az alábbi lépéseket, hogy ízletes túrós pitét készíthess:
1. A töltelék elkészítése
Először is, a töltelékhez készítsd el a túrót. Ha szükséges, túrót pépesítsd egy villával, majd keverd hozzá a 200 g cukrot, a 3 tojást, az olvasztott vajat, a vaníliás cukrot, és a citrom reszelt héját. Keverd simára, amíg a cukor teljesen feloldódik.
2. A tészta összeállítása
A tészta elkészítéséhez a lisztet, a sütőport és a csipet sót egy tálban összekeverjük. Ezután öntsük a száraz hozzávalókhoz a túrós keveréket. Dolgozd össze jól, míg egy egyenletes tésztát kapsz. A tészta ne legyen túl ragacsos, viszont ne is legyen túl száraz. Ha szükséges, adj hozzá egy kevés lisztet vagy vizet.
3. A pite összeállítása
Válassz ki egy sütőformát (például kerek vagy téglalap alakú), és zsírozd ki vajjal. A tészta kétharmadát nyújtsd ki, és fedd le vele a sütőforma alját. A fennmaradó tésztából készítsd el a pite tetejét. Öntsd a túrós tölteléket a tésztával bélelt sütőformába. Ha szeretnél, akkor a töltelékbe keverhetsz cukrozott gyümölcsöt is, amely extra ízt ad a pitének.
4. Sütés
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, majd helyezd be a pitét és süsd kb. 40-45 percig, amíg a teteje egyenletes aranybarna színt kap. A pite akkor készült el, ha a közepe már nem remeg, és a szélei szépen megemelkedtek.
Tálalás
Miután a túrós pite megsült, hagyjuk egy kicsit kihűlni, majd szeleteld fel. Tálalhatod önállóan, de kínálhatsz mellé tejszínhabot vagy vaníliafagylaltot is, ami még ízletesebbé teszi!
Tippek a tökéletes túrós pite készítéséhez
- A túrót előtte szitáld át, hogy simább és krémesebb tölteléket kapj.
- Ha szereted a fűszereket, akkor egy csipetnyi fahéj vagy reszelt gyömbér különleges ízt ad a tölteléknek.
- Kísérletezz a gyümölcsökkel: szilva, őszibarack vagy even málnaszósz is nagyszerű kiegészítő lehet.
Reméljük, hogy a receptünk elnyeri a tetszésedet és sok örömet okoz a sütés! Ne felejtsd el megosztani a túrós pite elkészítését barátaiddal is, mert ez a sütemény igazán megérdemli a hírnevét. Jó étvágyat kívánunk!