Egyszerű töltött paprika recept
Töltött paprika recept
A töltött paprika egy hagyományos és rendkívül népszerű étel a magyar konyhában. Ez a recept lépésről lépésre bemutatja, hogyan készítheted el ezt az ízletes fogást otthon.
Hozzávalók
- 6-8 közepes méretű kaliforniai paprika
- 400 g darált hús (sertés vagy marha, ízlés szerint)
- 200 g rizs
- 1 nagy fej hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 tojás
- 450 ml paradicsomlé
- Só és bors
- Oregano, bazsalikom (ízlés szerint)
- Olaj a sütéshez
Elkészítés lépésről lépésre
1. A paprikák előkészítése
Először is, mossuk meg alaposan a paprikákat. Vágjuk le a tetejüket, és távolítsuk el a magokat. Ha lehetséges, válasszunk szép, érett paprikákat, mert ezek nemcsak ízletesebbek, hanem szépen is mutatnak az asztalon.
2. A töltelék elkészítése
Vágjuk apróra a hagymát és a fokhagymát. Egy serpenyőben hevítsünk egy kevés olajat, és pirítsuk meg a hagymát üvegesre. Ezután adjuk hozzá a fokhagymát, és hagyjuk, hogy illatozzon.
Egy nagy tálban keverjük össze a darált húst, a megpirított hagymát és fokhagymát, a rizst (előre megfőzött rizst is használhatunk), a tojásokat, sót, borsot és ízlés szerint fűszerezzük oregano és bazsalikom fűszerekkel. Mindent jól keverjünk össze, hogy homogén masszát kapjunk.
3. A paprika töltése
Most jöhet a töltés része! A kész tölteléket óvatosan töltsük a paprikákba, ne töltsük túl, mert a főzés során a rizs még duzzadni fog. Zárjuk le a paprikák tetejét, és helyezzük azokat egy tepsibe.
4. Főzés
Öntsük a paradicsomlevet a tepsi aljára, majd fedjük le alufóliával. Előmelegített sütőben 180 °C-on süssük kb. 45-60 percig. Amikor a paprikák megpuhulnak, vegyük le a fóliát, és süssük még 10-15 percig, hogy szépen megpiruljanak.
Tálalás
A töltött paprikát friss salátával és kenyérrel tálalhatjuk. Szórjunk a tetejére egy kis frissen vágott petrezselymet a színek és az ízek fokozása érdekében.
Tippek és variációk
- A töltelékhez adhatunk egy kis füszervajat vagy fűszerkeveréket a különleges íz kedvéért.
- Ha vegetáriánus változatot szeretnénk készíteni, a hús helyett használhatunk főtt borsót vagy gombát.
- A sütőben sütés helyett a töltött paprikát főzhetjük is, egy fazékban vízben vagy paradicsomszósszal.
Következtetés
A töltött paprika elkészítése nem bonyolult, a végeredmény azonban ínycsiklandó és laktató. Próbáld ki ezt a receptet, és varázsold el családodat vagy barátaidat egy klasszikus magyar étellel!